Dijous Sant: Missa de la Cena del Senyor

Dijous dia 6 d’abril va iniciar-se el Tridu Pasqual a totes les esglésies i comunitats religioses de la Diòcesi d'Urgell, amb la solemne celebració de l'Eucaristia del Dijous Sant o de la Cena del Senyor. A la Catedral de Sta. Maria de La Seu d'Urgell va presidir la celebració vespertina l'Arquebisbe Joan-Enric, concelebrada per Mn. Ignasi Navarri, Vicari General i Rector i per alguns sacerdots de la ciutat. Va servir l'altar el diaca Mn. Antoni Serra i van acolitar els seminaristes de la Diòcesi.

Mons. Joan-Enric va posar en relleu en la seva homilia els misteris que se celebren en aquest Dia Sant: la Institució de l’Eucaristia per part del Senyor Jesús, tot celebrant l’Últim Sopar amb els deixebles; el manament de la caritat i l’amor fratern, que ens porta a servir els altres tot rentant-los els peus i la institució del sacerdoci ministerial per voluntat del Senyor, que vol que, a través dels sacerdots, es faci present el seu Amor per tots els homes. 

L’Arquebisbe animà els fidels a viure l'amor concret que Jesús ens va ensenyar, que es fa visible en el rentament dels peus. Amor a Déu, sobretot, perquè ens ensenyi a estimar com Ell va estimar: servint i donant la vida per amor; amor als altres, als pròxims, als qui tenim al costat, que es concreta en el servei envers ells; amor als enemics: als qui no pensen com nosaltres, als qui ens costa estimar, als qui realment ens costa perdonar i entendre; amor concret a l'Església, perquè és la nostra Mare que ens va engendrar a la fe i perquè s'és creient en la comunitat que es concreta en estimar el Sant Pare, els Bisbes, els preveres, les parròquies; i finalment amor a tothom, sense excloure ningú, amor universal, amor als desconeguts. Tothom ha esdevingut germà nostre per la mort redemptora de Crist i tots estan invitats al banquet eucarístic.

Després, l’Arquebisbe rentà els peus a tres ancians de la Llar de St. Josep i a un emigrant per significar el servei i l’amor nou que va manar el Senyor.

La celebració es va cloure amb la senzilla processó amb el Santíssim Sagrament per l’interior de la Catedral fins al Monument i la seva adoració devota.

A la nit, recordant la pregària a l'hort de les Oliveres, molts fidels es van aplegar en moltes Vetlles d'oració i adoració al Senyor, tot rellegint les paraules del Senyor i el Mestre al darrer sopar.