Retaule de Sant Ermengol 2022

Des del dia 29 de juliol al 6 d’agost, mentre el temps ho permeti, s’anirà representant cada vespre a les 22 h. al Claustre de la Catedral de Sta. Maria d'Urgell, la 47a edició d’“El Retaule de Sant Ermengol", obra d’Esteve Albert que des de 1957 s'ofereix com a mostra de retaule medieval reinterpretat al segle XX, perquè la Vida del gran sant, bisbe d'Urgell, que ho fou del 1010 al 1035, reprengui la presència gràcies als actors i tècnics d’aquest espectacle.

Són un centenar de persones voluntàries de la ciutat que escenifiquen amb diferents quadres, alguns episodis de la vida de Sant Ermengol, amb música, llum i so, en l’esplèndid escenari del Claustre del segle XII de la Catedral de La Seu d’Urgell, tots ells dirigits artísticament per Xavier Piguillem. El Retaule de Sant Ermengol torna després de dos anys sense poder-se posar en escena a causa de la pandèmia.

Per a l’edició d’enguany es compta amb prop de 90 persones entre actors i actrius i personal tècnic, veïns i veïnes de La Seu d’Urgell. N'hi ha que repeteixen i d’altres que hi participaran per primera vegada. La presidenta del Patronat del Retaule, Sra. Núria Balletbò, remarca que "després de dos anys de pandèmia en què no s’ha pogut representar l'obra", es retroben "amb moltes ganes i molta il·lusió". Balletbò ha agraït a tota la gent implicada l'esforç i dedicació "desinteressada" i ha remarcat el fet que es tracta d'una experiència "molt gratificant".

De la seva banda, l’alcalde de La Seu, Francesc Viaplana, lloa el Retaule perquè "és tan propi de la Seu i tan nostre, que ja és una part important de la nostra història", i en destaca el fet que es representa "en un marc incomparable com és el claustre de la Catedral de Santa Maria". El batlle urgellenc ha expressat que l'Ajuntament està molt content que l'espectacle es torni a representar i reprengui així la tradició anual "perquè és un esdeveniment cultural i de promoció econòmica molt rellevant per al municipi”. Per això, ha fet un agraïment públic al Patronat i a totes les persones que en fan possible la representació cada estiu.

El director artístic del Retaule, Sr. Xavier Piguillem, ha lamentat els tres anys d'aturada del Retaule, però ha assegurat que "hi ha moltes ganes de recuperar-lo per part dels actors i de la gent de La Seu".

L'escenògraf i actor de Puigcerdà també ha explicat que l'espectacle es reprendrà en el mateix punt del 2019, perquè entenen que "no era el moment de fer experiments aquest any", i continuaran amb la darrera novetat escènica, 'Les Velles d’Aiguatèbia', "unes narradores que obren l’espectacle i que van introduint els diferents episodis de la vida del Sant", ha assenyalat.

Aquesta nova incorporació que es va dur a terme en l’edició de 2019, és l’adaptació de l’escena que Esteve Albert va ambientar l’any 1957 al poble d’Aiguatèbia (Conflent), on se suposa que hauria nascut Ermengol cap a l’any 979. De cara als anys vinents, però, ja preparen la incorporació de dues noves escenes escrites.