Pelegrinatge andorrà a Manresa i Montserrat

El dissabte dia 9 de juliol uns 130 pelegrins de l’Arxiprestat de les Valls d’Andorra van peregrinar a la Santa Cova de Manresa i al Santuari de la Mare de Déu de Montserrat i es van sumar d’aquesta forma a la commemoració dels 500 anys de Sant Ignasi de Loiola.

Amb motiu de l’Any Jubilar Ignasià, el 2022, Manresa celebra el 500 aniversari de l'estada d'Ignasi de Loiola a la ciutat, on hi va viure una forta experiència mística i solidària amb els pobres. Amb aquesta efemèride es vol potenciar l'atracció que Manresa ha tingut al llarg del mig mil·lenni com a bressol de les espiritualitats ignasianes (religioses i seglars) i de tota l'obra cultural, social i pedagògica que se'n deriva.

A Manresa els pelegrins van poder contemplar els murals del P. Marko Rupnik s.j. Els mosaics del prestigiós artista eslovè, conegut com el 'Miquel Àngel del segle XXI', van ser creats per decorar les vuit capelles laterals de l'església de la Cova de Manresa dins de la commemoració, l'any 2022, dels 500 anys de l'arribada de Sant Ignasi a Manresa i els 400 de la seva canonització. Les escenes es basen en les quatre setmanes dels 'Exercicis Espirituals', que va escriure sant Ignasi durant la seva estada a la capital del Bages, l'any 1522. A la Cova els andorrans van tenir un moment de pregària.

El Pelegrinatge va culminar al Santuari de la Mare de Déu de Montserrat que fou molt important per a la vida d’Ignasi que hauria fet una o més estades a Montserrat –probablement tornant des de Manresa- en una cova de la muntanya per fer pregària i penitència, per veure’s amb el P. Joan Chanon i per a rebre els Exercicis Espirituals de l’Abat Garcías de Cisneros, que havia mort pocs anys abans de la visita d’Ignasi. La crítica interna dels Exercicis espirituals de sant Ignasi mostra la influència rebuda del Compendio breve del Ejercitatorio de la vida espiritual de l’abat Garcías. Montserrat va ser molt important en la vida del Sant, com explica el P. Ignasi M. Fossas, monjo de Montserrat: “Montserrat és important per tres motius, principalment. És en aquest lloc on formalitza i exterioritza la seva conversió, el seu desig de començar una nova vida. També perquè a Montserrat sant Ignasi és iniciat en el corrent espiritual de la devotio moderna, una introducció a la vida de pregària per als fidels. I perquè una de les pràctiques d’aquest corrent espiritual era la confessió general, que ell va experimentar, i per la qual va rebre la gràcia del perdó, el do de la misericòrdia i la força de l’Esperit Sant per començar aquesta nova vida”.