La celebració de l'aplec fou presidida per l'Arquebisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, i concelebrada pel Rector de St. Julià de Lòria, Mn. Pepe Chisvert; l'Arxiprest de les Valls d'Andorra, Mn. Ramon Sàrries; el Vicari Episcopal i Rector d'Encamp, Mn. Antoni Elvira; Mn. Jaume Soy, Rector d'Escaldes-Engordany; el P. Albano Teixeira; Mn. Anto Pallinkunnen i Mn. David Codina. El diaca Mn. Àlex Vargas va servir l'altar. A l'Eucaristia hi van assistir una gran quantitat de fidels que van omplir la carpa i esplanada del Santuari, encapçalats per les M.I. Autoritats, el Cap de Govern d'Andorra, M.I. Sr. Xavier Espot; el Ministre de Territori i Habitatge Víctor Filloy; els Cònsols de la Parròquia de St. Julià, Hbles. Josep Majoral i Mònica Codina; l'Ambaixador de la Santa Seu al Vaticà, Excm. Sr. Carles Álvarez Marfany, així com Consellers Generals i molts devots de la Mare de Déu de Canòlich.
A la seva homilia l'Arquebisbe Joan-Enric va glossar les lectures proclamades en la festa subratllant com Maria, la Mare de Déu, sota l'advocació de Canòlich, acull tots els pelegrins amb la seva mà estesa i com l'Evangeli proclamat de la visitació de Maria a la seva parenta Elisabet ens ensenya a sortir de nosaltres mateixos, del nostres tancaments i egoismes, per servir i ajudar els qui ens necessiten. Mons. Vives recordà com la pandèmia viscuda els darrers dos anys va posar de manifest la vulnerabilitat de la nostra condició humana. Tots som vulnerables i tenim ferides profundes, en el cos o en l'esperit, que Maria, la nostra Mare del cel, ens ajuda a curar i a cuidar. El Copríncep volgué tenir un record especial per totes les víctímes de la pandèmia i volgué agrair tot l'esforç que les diverses institucions van realitzar al Principat d'Andorra per tal de reduir els seus efectes: Govern, Comuns, ciutadania, educadors, professions essencials, posaren el millor de si mateix al servei dels altres, tal com Maria ens ensenya quan "decididament" va a visitar la seva parenta Elisabet. El Copríncep va animar els fidels a sentir-se joiosos del Principat d'Andorra perquè sempre ha estat terra d'acollida i país de pau, sense guerres, on tots, de molts bàndols, han pogut trobar acollida i hospitalitat. En aquest sentit recordà com la Parròquia de St. Julià de Lòria ha estat exemplar en l'acollida a les famílies sirianes i ara en l'acollida i ajuda a les famílies que han patit la guerra d'Ucraïna i va voler destacar el treball que tot el País, però especialment institucions com Càritas, Creu Roja, Mans Unides o Unicef han dut a terme. Finalment, animà els fidels a viure la fe, i destacà com hem de superar el pessimisme de les enquestes, i tenir una visió àmplia del món, on la fe i l'espiritualitat són cada vegada més importants i creixen.
A l’ofertori el Cos de Dansa de l’Esbart Lauredià oferiren les seves interpretacions a llaor de la Mare de Déu i presentaren el pa i el vi per a l’Eucaristia.
En acabar la missa, tingué lloc la benedicció del terme on tots els fidels es van anar girant seguint els 4 punts cardinals mentre l'Arquebisbe beneïa la Parròquia i els contorns demanant la prosperitat de les collites, de les empreses, de les famílies i el treball per a tots, amb les insistèncirs del Papa Francesc: terra, sostre i treball. Posteriorment es van cantar els goigs a llaor de la Mare de Déu de Canòlich amb tota devoció i solemnitat: “Puix que sou la Protectora de Laurèdia i ses contorns; De Canòlich Reina santa empareu vostres devots”.
A més de l’Eucaristia, a l’aparcament del Prat Nou va tenir lloc, durant tot el dia, la repartició de pans beneïts, que foren distribuïts per les Autoritats de la Parròquia, enguany, també per a celíacs com a novetat.
View the embedded image gallery online at:
https://bisbaturgell.org/index.php/ca/mes-noticies/895-noticies-2021-urgell/12481-aplec-de-la-m-de-deu-de-canolich-a-st-julia-de-loria#sigProId2af2f30d4a
https://bisbaturgell.org/index.php/ca/mes-noticies/895-noticies-2021-urgell/12481-aplec-de-la-m-de-deu-de-canolich-a-st-julia-de-loria#sigProId2af2f30d4a