Trobada diocesana de Vida Creixent a La Seu d’Urgell

El moviment diocesà de gent gran “Vida Creixent”, va fer la seva trobada anual a La Seu d’Urgell, el dimecres 7 de juny, amb un centenar d’assistents d’arreu del bisbat, encapçalats pel nou President diocesà de l’entitat, Sr. Mariano Carbonell.

La trobada tenia gust de retrobada després d’una interrupció de tres anys, i els assistents van viure una jornada d’amistat i de coneixement compartit, en la que després de la benvinguda de l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric; del Consiliari diocesà de Vida Creixent, Mn. Jordi Vásquez; i del President Sr. Mariano Carbonell; van fer una poder visitar el Museu Diocesà, la renovada capella de la Pietat i la Catedral, i després de celebrar la Missa Solemne, presidida per Mons. Vives, van participar plegats en un dinar de germanor.

La jornada va començar a les 10:30, amb l’acollida dels participants al Seminari Diocesà, on després es van fer els primers parlaments. Mons. Vives va parlar-los del coratge i de la gratuïtat del lliurament, posant èmfasi en tres eixos pels quals és important estar present en el món, en la vida de les persones que ens envolten i sentir-nos útils i en forma quan arribem a una edat més avançada: la fe, el desig de Déu i de la seva gràcies; l’espiritualitat, mirar que l’esperit creixi en totes les circumstàncies; i l’evangelització, amb el testimoni personal en els nostres cercles més pròxims. L’Arquebisbe va encoratjar els assistents assegurant-los que podem fer moltes coses, més de les que sembla a primer cop d’ull. Va posar com exemple al Papa, que precisament aquell dia era operat, i va oferir una pregària.

Després dels parlaments, es van formar grups, per poder visitar amb comoditat la Catedral de Santa Maria i les darreres tasques d’adequació que s’hi van dur a terme, així com les instal·lacions el Museu Diocesà, que actualment han incorporat una nova museïtzació a la zona de la Capella de la Pietat, que conté obres de destacat valor.

En acabar, es va celebrar la Missa, a la Catedral, amb l’assistència de Mn. Jordi Vásquez, de Mn. Ignasi Navarri, Rector de la Catedral. Tot seguit, van compartir tots un dinar de germanor a la residència de la Sagrada Familia d'Urgell.


Càritas Urgell, Lleida i Solsona lliuren ajuts per més de 7 milions d’euros el 2022

Les Càritas Diocesanes d’Urgell  Lleida i Solsona han destinat durant l’any 2022 un total de 7.184.653 euros per atendre a les persones que acudeixen a l’entitat. La xifra suposa gairebé un 9% més que l’any 2021, quan es van destinar 6.567.844 euros.

Gran part d’aquests recursos han estat dedicats a programes de cobertura de necessitats bàsiques i de suport als col·lectius més vulnerables, i als projectes d’inserció laboral. En total, s’han beneficiat de l’acció de Càritas més de 16.000 persones d’arreu del territori de les tres diòcesis. Així mateix, també s’han atès gairebé 7.500 persones en els diversos programes que duu a terme l’entitat. Aquestes dades provoquen certa inquietud, especialment per l’augment constant en els darrers anys en recursos econòmics per cobrir les demandes.

Pel que fa a les ajudes econòmiques directes, més de 4.000 llars de Ponent i el Pirineu han rebut un total de 704.860 euros per part de les tres Càritas, pels 650.844 euros que es van destinar el 2021. Una dada que mostra com els efectes de la pandèmia encara no s’han revertit, ja que la xifra augmenta paulatinament respecte els anys anteriors (2021 i 2020), i continua sent més d’un 25% més alta que abans de la Covid-19. L’entitat remarca, però, que els diners destinats a les persones és un mitjà i no una finalitat, i avisa que l’acompanyament i l’apoderament són crucials per a les persones que més pateixen. Des de Càritas avisen que invertir recursos és imprescindible per aconseguir una societat amb igualtat de drets i oportunitats.

 
Ocupació i accés a l’habitatge, principals inquietuds de les entitats

Una dada que amoïna especialment a les tres Càritas és que, malgrat que cada any s’inverteixen més recursos en els programes laborals i les empreses d’inserció, enguany 3.911.884 € (gairebé un 55% dels recursos totals emprats), la situació de les persones amb majors dificultats per trobar feina no millora, especialment les que tenen un baix nivell de formació i poca experiència laboral, d’aquí l’increment de persones que volen accedir a formacions per tenir més possibilitats d’accedir al mercat laboral. Per altra banda, els responsables de l’entitat remarquen la inquietud que suposa veure com “l’augment del cost de la vida fa que famílies amb feina hagin perdut poder adquisitiu i s’hagin vist obligades establir noves estratègies de consum, renunciant a determinades despeses, que fins ara eren habituals”. Això repercuteix en no poder fer front a despeses imprevistes i provoca un deteriorament dels habitatges.

En aquesta línia, les tres Càritas també han fet un esforç en donar resposta a les despeses relacionades directament amb habitatges, principalment lloguers i subministraments, com electricitat gas i aigua, provisions que han patit un augment considerable durant el 2022, especialment els dos primers. Tant és així, que les Càritas de Lleida, Solsona i Urgell van destinar l’any 2022 un 46%, un 36% i un 39%, respectivament, del total de les ajudes econòmiques a aquests conceptes. Les entitats exposen que tot plegat no fa res més que evidenciar que l’accés a un habitatge digne no és un dret, sinó que s’ha convertit en un luxe per a moltes famílies ateses per Càritas. Les entitats també remarquen l’augment d’atencions a persones de pobresa extrema per pernoctacions, roba, aliments o transport.

 
La guerra d’Ucraïna frena la recuperació

Un dels elements que ha marcat l’any 2022 ha estat l’esclat de la guerra a Ucraïna. Això ha donat lloc a l’arribada al nostre país de moltes persones fugint del conflicte. Al territori de Ponent, la diòcesi que ha rebut major nombre de persones refugiades és Urgell, on la Càritas diocesana ha acollit un total de 179 famílies i ha aconseguit que 429 persones es beneficiessin de l’acció de Càritas, especialment al municipi de Guissona. Aquest fet ha suposat per la Càritas Diocesana d’Urgell un esforç afegit a la seva tasca, fent que la recuperació que es preveia a principi d’any no s’hagi materialitzat. A inicis d’any, Càritas havia acompanyat a l’estat Espanyol 5.378 persones refugiades des de l’esclat de la guerra.

 
Polítiques socials basades en els drets humans

Des de les Càritas Diocesanes de Lleida, Urgell i Solsona es constata, una vegada més, que els vaivens i les crisis del model afecten totes les capes socials, però especialment les més vulnerables, i l’actual crisi inflacionària no és una excepció. L’impacte de la pujada del cost de la vida i de les despeses bàsiques amplia el percentatge de recursos que aquestes llars han de destinar a menjar, habitar i desplaçar-se, deixant molt poc per a la resta i res per a l’estalvi. La convicció que l’ocupació és la via prioritària i capaç de solucionat aquestes dificultats en les famílies xoca amb la realitat de les condicions que ofereix el mercat de treball i l’evolució dels sous. Per tot això, les entitats consideren que “és urgent i necessari continuar avançant cap a un disseny de polítiques socials des d’un enfocament basat en drets humans”.

Festa de St. Marcel·lí Champagnat a Les Avellanes

La festa del fundador dels Germans Maristes (“Germanets de Maria”), el sacerdot francès Sant Marcel·lí Champagnat el dia 6 de juny, fou especial solemne aquest any, amb la presència de l’Arquebisbe d’Urgell, la comunitat dels 9 Germans Maristes del Monestir de Les Avellanes, el seu Capellà Mn. Josep M. Aresté, l’Arxiprest Mn. Jordi Profitós, i els sacerdots de l’Arxiprestat de Balaguer-Noguera, de Tremp i del veí bisbat de Lleida, amb el P. Escolapi Eduard Pini, i amb altres amics i cooperadors de l’Obra Marista i veïns de la contrada.

A la seva arribada, foren rebuts pel Superior de la Comunitat Gà. Miquel Romeu, amb els altres Germans Maristes, i després de l’acollida reberen una informació molt completa de l’obra del Maristes arreu del món, també arreu de Catalunya en la Província de l’Hermitage, les escoles i l’obra social, i pogueren veure el vídeo sobre la inauguració del so de les campanes del Monestir, que amb esforç van restaurant i adequant els Maristes a Les Avellanes (Os de Balaguer), així com el projecte de tenir una còpia dels famosos sepulcres dels Comtes d’Urgell, que actualment estan exposats al Museu dels Cloisters de Nova York.

Al migdia se celebrà l’Eucaristia solemne concelebrada, presidida per l’Arquebisbe Joan-Enric, i acompanyada a l’orgue pel Gà. Simeó. L’arquebisbe destacà a l’homilia la gran confiança i intrepidesa de sant Marcel·lí en fundar el 1817, prop de Lió (França), els Germanets de Maria, al servei de l’ensenyament i la catequesi per als infants i joves del seu temps, que sofrien les conseqüències de la Revolució francesa, l’abandó educatiu i religiós que se’n derivaven. Il·luminat per la Verge Maria es dedicà a “acollir els infants, perquè en ells acollia el Crist” com diu l’Evangeli proclamat. I així com Maria als inicis de la predicació cristiana pregava i acollia l’Esperit Sant amb els apòstols, ajudant-los en el servei evangelitzador, així Maria ajudaria aquesta empresa d’amor i evangelització envers els infants. A Jesús per Maria. I animà a confiar en l’Esperit Sant que vivifica l’Església i la fa capaç de grans empreses, sense tenir por de les proves i de les dificultats. Així ens hem d’animar nosaltres al servei i a l’amor entregat envers els germans.

Després van compartir un àpat de germanor en el refetor del Monestir.

Celebració de la Diada de la Família a Agramunt

El dissabte 3 de juny el Col·legi Mare de Déu dels Socós d’Agramunt va celebrar la Jornada de la Família, organitzada per l’AMPA del centre i amb la participació i implicació de tota la comunitat educativa: mestres, alumnes i les seves respectives famílies. La Diada va tenir lloc al pavelló poliesportiu d’Agramunt, lloc on es van desenvolupar tot un ventall d’activitats que es van programar per poder fer més festiva i participada la celebració. Des de primera hora de la tarda i fins a la mitja nit al pavelló agramuntí hi va haver jocs, tallers, inflables, sardanes, sorteigs, música,... 

També es va celebrar una eucaristia, preparada des de l’equip de pastoral del col·legi i que volia recollir part del treball fet al llarg del curs en l’àmbit religiós i d’espiritualitat. La celebració va començar amb un breu resum dels principals punts de l’encíclica “Laudato si” que van anar desgranant i llegint alguns dels mestres del claustre, punts que estaven en consonància amb el lema transversal d’aquest curs: “Viu. Deixa la teva petjada!”. Al llarg de la celebració de la missa aquestes petjades es van fer presents per recordar el camí que fan els alumnes per fer un món més sostenible i respectuós amb la Creació, un camí que també ajuda a construir l’escola amb la seva formació també en l’àmbit dels valors.

Els alumnes de Cicle Superior van acompanyar amb la música i els cants la celebració; també es van fer ofrenes i pregàries que recordaven aquesta estimació per la natura i la importància en aquest projecte de la família. Un dels moments més viscuts va ser el de la pau, en la que tots els participants a la missa van donar-se una bona encaixada de mans i moltes abraçades. Mn. Jaume Mayoral, que va presidir l’eucaristia, els va recordar el missatge de la lectura de l’evangeli de les Benaurances que van llegir prèviament, un missatge que recordava la tasca de la família, de l’escola i del món per crear una educació per la pau i que fes possible que la felicitat sigui per a tots els infants, especialment per als més vulnerables.

Al vespre les famílies van compartir un sopar de germanor, i tot seguit un sorteig va alegrar especialment als alumnes, i d’entre ells, els de primer curs, que van estar molt afortunats amb els regals. Després encara hi va haver una estona per la música i a mitja nit la celebració s’acabava, amb la felicitació per a l’AMPA de l’escola que, amb el seu esforç, va aconseguir una participada i lúdica Diada de les Famílies.