Trobada Europea de Pastoral Vocacional

Els dies 14 i 15 de maig i en format on line una quarentena de participants de 22 països d’Europa van atendre les Jornades de Pastoral Vocacional organitzades des del EVS Servei Europeu de Vocacions del Consell de Conferències Episcopals d’Europa (CCEE), que coordina Mons. Oscar Cantoni, bisbe de Como (Itàlia).

Per Espanya hi van participar Mons. Vives i Mons Vidal, president i vicepresident respectivament de la Comissió de Clergat i Seminaris que té confiada la Pastoral vocacional. També Mons. Hernández Sola i els dos Directors de la Comissió i una representant de Vida consagrada.

La reflexió girà entorn de “La pastoral vocacional en temps de pandèmia” amb dues ponències una bíblica sobre el discipulst i l’altra sobre experiències d’acompanyament des de la telecomunicació i la necessitat del presencial. Molt interessant fou la compartició de tants països que féu descobrir la creativitat i les conversions delsagents i dels joves.

Es va comptar amb una àmplia acollida del President de la CCEE el Cardenal Bagnasco, arquebisbe de Gènova.


Jornada Mundial de les Comunicacions Socials

Aquest proper diumenge, 16 de maig, solemnitat de l’Ascensió del Senyor, se celebra la 55a Jornada Mundial de les Comunicacions Socials, enguany sota el lema «Vine i ho veuràs. Comunicar trobant les persones on són i com són». En l’inici del seu missatge, el Papa fa una advertència contra el que ell anomena els “diaris fotocòpia”, i alerta que “la crisi del sector editorial pot portar a una informació construïda a les redaccions, davant l’ordinador, als terminals de les agències, a les xarxes socials, sense sortir mai al carrer, sense “desgastar les soles de les sabates”, és a dir, sense trobar les persones per buscar històries o verificar de visu certes situacions”.

D’altra banda, Francesc recorda les trobades de Jesús amb els primers deixebles, amb aquell “Vine i ho veureu” (el lema d’enguany), i reivindica que “la fe cristiana comença així. I es comunica així: com un coneixement directe, nascut de l’experiència, no de nom”. El “vine i ho veuràs”, diu, “és el mètode més senzill de conèixer una realitat. És la verificació més honesta de tot anunci, perquè per conèixer cal trobar, permetre que aquell que tinc de cara em parli i deixar que el seu testimoni m’arribi”. El Papa també assenyala que “el periodisme, com a relat de la realitat, requereix la capacitat d’anar allà on ningú no va: un moviment i un desig de veure. Una curiositat, una obertura, una passió”. I agraeix la “valentia i el compromís” dels periodistes, en especial pel fet de donar a conèixer les injustícies que hi ha al món.

En el missatge també posa en valor la xarxa, de la qual afirma que “amb les seves expressions socials innombrables, pot multiplicar la capacitat d’explicar i de compartir”. “La tecnologia digital –manifesta- ens ofereix la possibilitat d’una informació de primera mà i oportuna, de vegades molt útil”, i afegeix que “això ens fa responsables a tots, com a usuaris I com a consumidors”. Així mateix, adverteix dels “riscos d’una comunicació social sense controls” i demana no demonitzar l’instrument, sinó a “tenir més capacitat de discerniment i un sentit de la responsabilitat més madur, tant quan es difonen els continguts com quan es reben”.

El Papa torna a posar sobre la taula la qüestió de les fake news, al qual va dedicar un dels darrers missatges: “Tots som responsables de la comunicació que fem, de les informacions que donem, del control que junts podem exercir sobre les notícies falses, desemmascarant-les”. En aquest sentit, afirma que “en la comunicació, res no pot substituir completament el fet de veure-ho en persona”. I posa com a exemple a Jesús: “la forta atracció que exercia en les persones que el trobaven depenia de la veritat de la seva predicació, però l’eficàcia del que deia era inseparable de la seva mirada, de les seves actituds i també dels seus silencis”.

Podeu llegir el missatge complet aquí:

http://www.tarraconense.cat/missatge-per-a-la-55a-jornada-mundial-de-les-comunicacions-socials-2021/

Confirmacions a Encamp (Principat d’Andorra)

Divendres 14 de maig, Festa de l’Apòstol St. Maties, l’Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra, Mons. Joan-Enric Vives, va administrar el sagrament de la Confirmació a 8 joves i 3 adults de la Parròquia de Sta. Eulàlia de Mèrida d’Encamp. Concelebraren amb l’Arquebisbe el Vicari Episcopal i Rector, Mn. Antoni Elvira i Mn. David Codina. Acolità a la celebració el seminarista Àlex Vargas que es troba en aquest curs fent l’etapa pastoral a la Parròquia d’Encamp.

A la seva arribada a la Parròquia el Copríncep fou rebut pels Cònsols Major i Menor de la Parròquia, Hbles. Sra. Laura Mas i Sr. Joan Miquel Rascagnères.

A la seva homilia l’Arquebisbe glossà les lectures proclamades en la festa de St. Maties subratllant tres aspectes claus: romandre en l’amor de Jesús, el compromís i el ser apòstol. Va animar els joves confirmands a romandre en l’amor de Jesús que havien après a la catequesi i a perseverar en la fe rebuda, fins i tot, anant a contracorrent. L’amor ha de ser fidel i constant, en les petites coses de cada dia, i romandre fidel, per sobre de les dificultats o temptacions d’abandó. Una fidelitat en l’amor que Déu expressa a través de l’elecció de St. Maties triat a sorts després de la mort de Judes i que reflecteix com Déu sempre inspira i acompanya el seu poble. 

En segon lloc, Mons. Vives animà els joves al compromís, a establir lligams i vincles de caritat, fe i amor concrets amb la parròquia i amb la societat, perquè l’amor s’ha de concretar en les obres com el compromís dels pares envers els seus fills o el de la fidelitat dins el matrimoni o la vida sacerdotal o consagrada.

Finalment animà els joves a ser apòstols, testimonis “enviats” de Jesús, fent-lo conèixer en els seus respectius ambients sense vergonya i disposats a anar on la missió ens esperi.

Al final de la Missa l’Arquebisbe regalà als joves un Nou Testament i la parròquia una creu feta de fusta d’olivera de Terra Santa motiu pel qual l’Arquebisbe animà als joves confirmats especialment a pregar intensament per la pau a Terra Santa, davant l’escalada bèl·lica des darrers dies.

Declaració del Patriarcat Llatí de Jerusalem sobre la violència recent a Jerusalem

Amb data 9 de maig, abans de la intensificació dels combats i les revoltes, el Patriarcat Llatí de Jerusalem va emetre un Comunicat que us oferim: 

"Declaració del Patriarcat Llatí de Jerusalem sobre la violència recent a Jerusalem 

Amb tots els Responsables de les Esglésies, estem “profundament desanimats i preocupats pels recents esdeveniments violents a Jerusalem Est, ja sigui a la mesquita d’Al-Aqsa o a Sheikh Jarrah, que violen la santedat del poble de Jerusalem i de Jerusalem com a ciutat de Pau "i requereixen una intervenció urgent”.

La violència utilitzada contra els fidels mina la seva seguretat i els seus drets a tenir accés als Llocs Sants i a adorar lliurement. El desallotjament forçat dels palestins de les seves cases a Sheikh Jarrah és també una violació inacceptable dels drets humans més fonamentals, el dret a una llar. És una qüestió de justícia que els habitants de la ciutat visquin, resin i treballin, cadascun segons la seva dignitat; una dignitat atorgada a la humanitat per Déu mateix.

Respecte a la situació del xeic Jarrah, ens fem ressò de les paraules de l'Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Drets Humans, que va dir que l'estat de dret "s'està aplicant de manera intrínsecament discriminatòria". Això s’ha convertit en un punt d’inflamació principal enmig de les tensions creixents a Jerusalem en general. La qüestió actual no es tracta d’una disputa immobiliària entre particulars. És més aviat un intent impulsat per una ideologia extremista que nega el dret d’existència d’una persona a casa seva.

També preocupa especialment el dret d’accés als Llocs Sants. Els adoradors palestins no tenen accés a la mesquita Al Aqsa durant aquest mes de Ramadà. Aquestes demostracions de força envolten l’esperit i l’ànima de la Ciutat Santa, que té com a vocació oberta i acollidora; ser una llar per a tots els creients, amb igualtat de drets, dignitat i deures.

La posició històrica de les Esglésies de Jerusalem és clara pel que fa a la denúncia de qualsevol intent que faci de Jerusalem una ciutat exclusiva per a uns. Es tracta d’una ciutat sagrada per a les tres religions monoteistes i, basada en el Dret internacional i en les resolucions pertinents de l’ONU. També és una ciutat on el poble palestí, cristians i musulmans, tenen el mateix dret a construir-hi un futur basat en la llibertat, la igualtat i la pau. També demanem un respecte absolut per l’històric statu quo de tots els llocs sagrats, inclòs el comprès de la mesquita Al-Aqsa.

L’autoritat que controla la ciutat hauria de protegir el caràcter especial de Jerusalem, cridada a ser el cor de les religions abrahàmiques, un lloc de pregària i reunió, obert a tothom i on tots els creients i ciutadans, de tota fe i pertinença, puguin sentir-se en una casa, protegida i garantida.

La nostra Església ha tingut clar que la pau requereix justícia. En la mesura que no es respectin els drets de tothom, israelians i palestins, no hi haurà justícia i, per tant, no hi haurà pau a la ciutat. El nostre deure és no ignorar la injustícia ni cap agressió contra la dignitat humana, independentment de qui les cometi.

Fem una crida a la comunitat internacional, a les Esglésies i a totes les persones de bona voluntat perquè intervinguin per posar fi a aquestes accions provocadores i continuar pregant per la pau de Jerusalem. Ens unim a la pregària amb la intenció del Sant Pare el Papa Francesc que "es pugui respectar la identitat multireligiosa i multicultural de la Ciutat Santa i que prevalgui la fraternitat".

9 de maig de 2021"