Sant Serni de Tavèrnoles, obert a les visites guiades

Els propers divendres, els dies 19, 26 i 30 d’agost les persones interessades a conèixer en profunditat l’església de l’antic monestir de Sant Serni de Tavèrnoles, a Anserall, podran seguir les visites que s’hi ha organitzat, amb el suport de l’Ajuntament de les Valls de Valira i la col·laboració del Bisbat d’Urgell i el Consell Comarcal de l’Alt Urgell.

Del temple, que originalment era de planta basilical de tres naus, només se'n conserva la capçalera i el transsepte. Excepcionalment la capçalera s'orienta a ponent. La disposició absidal és molt singular: tres absis en creu disposats entorn d'un absis major, dels quals l'absis central té encara unes altres tres absidioles buidades interiorment en el gruix del mur. El transsepte és acabat també amb una absidiola a cada extrem amb volta de quart d'esfera.

L'antiga abadia de Sant Sadurní o Sant Serni de Tavèrnoles té uns orígens molt confusos, a causa de les falsificacions de documents fetes pels seus monjos per tal d'obtenir la immunitat episcopal. Amb tot, sembla que ja existia en època visigòtica, i que estigué involucrada en l'heretgia adopcionista del bisbe Fèlix d'Urgell (782-799), que s'hauria format en el monestir i hi tenia adeptes.

Pilar Aláez, tècnica en interpretació del patrimoni, serà la persona encarregada de fer el guiatge pel temple. L’activitat, que començarà a les 6 de la tarda, és gratuïta, però cal fer reserva prèvia trucant al telèfon 636 476 310.

Les visites guiades coincideixen amb l’exposició de les obres de l’artista Teresa Mingot, fins al pròxim 31 d’agost a la mateixa església de Sant Serni. Es tracta de vint-i-cinc reproduccions en petit format i amb la tècnica de l’esmalt al foc, d’obres significatives del romànic de Catalunya, Cantàbria, Castella i Lleó i Occitània.

Mn. Anglerill i Mn. Ballarín, homenatjats a Gòsol

Mn. Pau Bellido, el Rector de Gòsol, va beneir el dilluns 15 d’agost dos nous capgrossos que representen les figures de Mn. Josep M. Ballarín i Mn. Ramon Anglerill, aquest darrer l’anterior Rector del poble fins la seva mort, fa quatre anys, el 2019.

Els dos mossèns, molt coneguts i arrelats al Berguedà, van rebre l’homenatge dels veïns del poble i de la gent que els va conèixer, en una activitat que es va organitzar dins dels actes de la festa major, durant la festa de la Mare de Déu.

Mn. Pau Bellido va fer la benedicció davant de l’església parroquial en un acte entranyable. El sacerdot i també escriptor, Mn. Josep M. Ballarín, que va morir el 2016, vivia a Gòsol, fou qui va glossar la figura de Mn. Anglerill a través del personatge conegut popularment com Mossèn Tronxo.

Exposició "50 anys del Roc de les Orenetes", a Queralbs

El dia 15 d'agost, l'Arquebisbe d'Urgell va visitar la parròquia de St. Jaume de Queralbs i va celebrar la solemnitat de Maria Assumpta al cel, amb una bona assistència de fidels. 

Després de la Missa i acompanyat pel Sr. Cisco Coll i de Mn. Joan Perera, va visitar l'exposició "50 anys del Roc de les Orenetes", que havia estat inagurada pel Sr. Eudald Carbonell, el passat dia 5 a l'espai  "Sala Puigmal" de Queralbs.

A finals dels 60, el Sr. Cisco Coll va descobrir la cova del Roc de les Orenetes, una necròpolis prehistòrica situada a 1.860 metres d’altitud, però no va ser fins a l'agost del 1973 quan es va fer la primera intervenció d'urgència. Va ser a càrrec del Grup Grober Xaialsa, una entitat constituïda entre amics de la Vall de Ribes per promoure la socialització de la ciència. Al capdavant d'aquests treballs hi havia el Sr. Eudald Carbonell, que va dirigir una excavació per primer cop i que, des del 2019, codirigeix les campanyes d'excavació. Per tal de commemorar els més de 50 anys del seu descobriment, l'IPHES-CERCA i l'Ajuntament de Queralbs, amb la col·laboració del Museu Etnogràfic de Ripoll i el Museu d'Arqueologia de Catalunya-Girona, han organitzat l'exposició '50 anys del Roc de les Orenetes', que romandrà oberta al públic a la Sala Puigmal de Queralbs entre el 5 d'agost i el 4 de setembre 2022.

L'exposició, estructurada a partir de tres mòduls, pretén fer un recorregut històric de la recerca en el jaciment, des de la seva descoberta a finals dels anys 60 del segle passat fins a l'actualitat.Confirmacions i Festa Major a Ribes de Freser

Amb motiu de la solemnitat de l'Assumpció de la Verge Maria, l'Arquebisbe d'Urgell va visitar Ribes de Freser, i abans el Santuari de Núria i la Parròquia de Queralbs, per presidir les celebracions de l'Eucaristia. La parròquia de Ribes de Freser celebra el 15 d’agost la seva festa titular i la joiosa festa major anyal.

A la seva arribada a l’església de Ribes, l'Arquebisbe va ser rebut per l'Administrador parroquial el sacerdot colombià fent estudis Mn. Jorge A. Moncayo, i per la Il·lma. Sra. Mònica Sanjaume, acompanyada per altres Regidors de l'Ajuntament. Dins la celebració eucarística administrà el sagrament de la Confirmació a dues noies, Sofia i Isabel, i donà la primera comunió a un germanet, Facundo, als quals saludà amb les seves families en arribar al temple.

A la seva homilia va glossar la joia de la llum que irradia la Verge Maria Assumpta, "vestida de sol i amb la lluna sota els peus, que porta una corona de dotze estrelles", i que venç el drac que la vol atacar. Maria és Mare de l'Església i advocada en la lluita contra els dracs d'aquest món, tot allò que impedeix la realització del Regne de Déu a la terra. Demanà que els fidels sempre invoquin la Mare de Déu "en totes les seves necessitats" segons el text tan antic de la primera oració digida a la Verge Maria: "sota la vostra protecció ens refugiem, oh Santa Mare de Déu...". I féu una reflexió de l’oració del Magnificat, que cada dia, a Vespres, prega tota l’Església: pregària de glorificació, de servei i de compromís pels pobres.

Animà a viure la festa major, com a festa cristiana, i explicà com tots els Països catalans, han celebrat sempre molt la dormició de Maria, o la Verge adormida, que inspira el Misteri d'Elx, mostra grandiosa del teatre medieval que de sempre s'ha representat en aquella ciutat del País Valencià.

La festa major del poble ha de servir per estrènyer els lligams de fraternitat i d'ajuda mútua, de servei al bé comú per part de les autoritats i de responsabilitat personal de tots els ciutadans, per tal d'aconseguir un poble de germans que s’estimen i una ciutat justa i en pau.

Recordà tots aquells que estaven patint els greus incendis i demanà pregàries per la pluja i perquè no s'oblidin les persones damnificades per les desgràcies d'aquest estiu.

Animà les dues noies que es confirmaven i el jovenet que rebia la primera comunió a perseverar en la seva fe, perquè els faria forts i molt feliços tota la seva vida, i aprofità per agrair a la comunitat cristiana l'acollida que han donat al P. Jorge A. Moncayo durant tot aquest any en què ha servit la Parròquia amb gran dedicació.