Inici a Urgell de l’etapa diocesana del Sínode 2021-2023

“L'Església d'Urgell vol fer camí amb les Esglésies del món. Un camí que no sabem on ens durà; però sabem que el Senyor és amb nosaltres. El Senyor, el Bon Pastor, camina al davant i ens guia”. D'aquesta manera començà l'Arquebisbe Joan-Enric l'Eucaristia celebrada a la Catedral de Santa Maria d'Urgell el diumenge 17 d'octubre a les cinc de la tarda, amb la qual començava a Urgell (a la mateixa hora que a la resta de Diòcesis del món) la fase diocesana del Sínode 2021 2023, convocat pel Sant Pare amb el lema “Per una Església sinodal: comunió, participació, missió”.

La celebració eucarísitica s'obrí amb l'entrada dels concelebrants en processó des del Claustre de la Catedral mentre el cant de les lletanies dels sants s'elevava per damunt dels molts fidels que van poder assistir-hi, en el primer cap de setmana sense les restriccions d'aforament vigents els darrers mesos a causa de la pandèmia. Tant entre els fidels com entre els concelebrants hi havia representació dels diferents arxiprestats d'Urgell, subratllant així encara més el compromís de sinodalitat, de caminar junts, de tota l'Església diocesana.

L'Arquebisbe també va voler subratllar aquest compromís a l'homilia, que començà recordant una estrofa de la cançó amb què el van rebre el dia abans els joves que havien de rebre la Confirmació a la Parròquia de Sort: “L'Església és una gran família / on tots els cristians ens donem les mans; / com una mare que ensenya els seus fills, / l'Església ensenya la fe / i també el camí per estimar Déu i els altres, com a un mateix”. I tot glossant la Paraula proclamada (Mc 10,35-45) explicà que “avui l'Església ens anima a seguir Jesús, caminant, com els deixebles d'Emmaús, de la desesperança a la joia, del tancament en nosaltres mateixos a l'obertura a l'Esperit i als germans”.

És decisiu reflexionar sobre la importància que tota l'Església camini unida (la paraula “sínode” significa precisament “caminar junts”, laics, pastors i Bisbe de Roma) des de les claus de la comunió, la participació i la missió, explicà Mons. Vives. I avançà que en aquesta fase diocesana “es plantejaran un seguit de grans qüestions, i el més important serà escoltar-nos, acollir-nos i fer propostes que tendeixin a la construcció d'una comunitat unida i missionera, que doni testimoni joiós de la seva fe”.

Advertí així mateix que el camí que tenim per endavant no serà un camí planer, “perquè el pas del temps ha fet aparèixer formes de clericalisme o autoritarisme, d'irrellevància dels laics i laiques, dels infants, dels vulnerables... i els hem de tornar a posar al centre. L'objectiu de la fase diocesana que ara comença és la consulta a tot el Poble de Déu, sense excloure ningú, ja que tenim el convenciment que la totalitat dels fidels no pot equivocar-se en creure (sensus fidei és infal.lible in credendo).

L'Arquebisbe recordà que també el Sant Pare advertía la setmana passada, a l'Eucaristia d'obertura del Sínode a Roma, d'algunes dificultats que poden sorgir en el camí, com el “formalisme elitista (que tot es quedi en pura façana), l'intel.lectualisme presoner de l'abstracció (que tot sigui merament un exercici acadèmic), i la temptació de l'immobilisme”.

Contra aquestes eventualitats el Papa Francesc aconsellava practicar tres accions: “trobar”, “escoltar” i “discernir” per caminar junts. Trobar; trobar-nos, tenir disponibilitat per trobar-se amb l'altre i deixar-se interpel·lar per les seves inquietuds. Escoltar; escoltar amb el cor i no només amb les oïdes, perquè quan escoltem amb el cor l'altre no se sent jutjat, sinó acollit. I Discernir, per no deixar les coses tal com estan. El Sínode ha de ser un procés de conversió guiat per l'Esperit Sant. “Hem de demanar a l'Esperit que ens alliberi de convertir-nos en una Església de museu, bonica però muda, amb molt passat i poc futur”, deia el Papa a la seva homilia.

Al final de la celebració eucarística, els fidels van poder passar en processó per davant de la capella on és l'antiga pila baptismal de la Catedral i senyar-se al front amb aigua beneïda, en senyal d'afirmació dels dons rebuts pel baptisme. I tot seguit, els qui ho van voler van poder saludar i conversar una estona amb l'Arquebisbe Joan-Enric al Claustre de la Catedral.

Benedicció i inauguració de les obres de condicionament de la Casa del Bisbat

En un acte senzill però en el qual va estar representat “tot el Bisbat”, des del presbiteri diocesà fins als treballadors de la Cúria, l'Arquebisbe Joan-Enric beneí i inaugurà el diumenge 17 d'octubre a dos quarts de cinc de la tarda la bella restauració que s'ha dut a terme els darrers mesos a l'edifici de la Casa del Bisbat, cinquanta anys després de la remodelació impulsada per Mons. Joan Martí Alanis al poc temps de començar el seu ministeri episcopal a Urgell.

Com en totes les obres d'una certa envergadura, també en aquest cas “han anat sortint cosetes”, va dir l’arquitecte Àngel Tuset, en part per haver hagut de sortejar els inconvenients afegits a causa de la pandèmia, així com per la premissa de partida, que les obres es fessin sense que calgués suspendre l'activitat a les oficines del Bisbat. Finalment, però, els treballs de condicionament, principalment de la teulada i de les façanes, i l’entrada, ha estat reeixit i ha assolit els propòsits del projecte que han dirigit els arquitectes Àngel Tuset i Lourdes Espar: un aspecte exterior en harmonia amb l'entorn on està situat l'edifici, i una millora substancial de l'eficiència energètica. 

Pel que fa precisament a aquest darrer aspecte, els arquitectes han destacat el sistema de làmines incorporat a les moltes finestres de l'edifici, que permet regular la llum i l'escalfor del sol en funció de les hores del dia i de l'estació de l'any. Tuset afegia que el sistema de domòtica que s'ha instal·lat per regular aquestes funcions és l'únic que hi ha fins ara a La Seu, i possiblement a tota la comarca, almenys en un edifici d'aquestes característiques i dimensions.

També va intervenir el Vicari general, Mn. Josep Maria Mauri, que va posar en valor els treballs realitzats com un exemple més de la voluntat de conservar el patrimoni diocesà, que es fonamenta en el fet que “creiem en el futur”; i féu un breu repàs de les moltes obres de conservació que s'han dut a terme els darrers anys, amb més de 300 esglésies i 50 rectories restaurades, així com les obres fetes al Seminari, a l’Arxiu diocesà, la Catedral o al Museu Diocesà d'Urgell. Tots i cadascun d'aquests treballs, afegí Mn. Mauri, són alhora un signe davant la societat que ajuda a qui els contempla, independentment de les seves creences, a elevar-se vers el Senyor, perquè contemplar la bellesa terrenal és sempre un exercici que ens apropa a la bellesa de Déu.

Finalment, Mons. Vives volgué destacar la importància de la feina que es fa dins de les oficines del Bisbat, tant la que té a veure amb l'administració diocesana com la relacionada amb el vessant institucional del Bisbe d'Urgell com a Copríncep d'Andorra. Una feina, en tots dos casos, que sovint connecta directament la realitat diocesana amb el que succeeix arreu del món. 

I clogué l'acte amb la pregària de benedicció de la nova façana de la Casa del Bisbat.

Confirmacions a Les (Val d’Aran)

El vespre del dia 16 d’octubre l’Arquebisbe d’Urgell Mons. Joan-Enric Vives va presidir la celebració eucarística dominical a la Parròquia de St. Joan Baptista de Les (Val d’Aran) dins la qual va administrar el sagrament de la Confirmació a 8 joves i 5 adults de la Parròquia. A la seva arribada l’Arquebisbe va ser rebut per l’Il·lm. Sr. Alcalde de Les, Andreu Cortés Labrid, amb qui pogué departir uns moments sobre la situació al Municipi durant la pandèmia i en l’actual moment.

L’Eucaristia fou presidida per l’Arquebisbe Joan-Enric i concelebrada pel Rector, Mn. Joseph Geethafonkalan i Mn. David Codina.

A la seva homilia l’Arquebisbe destacà com en aquell diumenge a totes les Esglésies particulars, i l’Església diocesana d’Urgell s’hi sumava, s’iniciava la fase diocesana del Sínode “Per una Església sinodal: comunió, participació i missió”, que el Papa Francesc vol que sigui un moment privilegiat de trobada, escolta i diàleg entre els membres de l’Església i aquells qui vulguin aportar-hi la seva opinió i cooperació. Mons. Vives subratllà com la seva presència a Les, després de temps de no poder ser-hi present presencialment pels confinaments arran de la pandèmia, en aquell diumenge, tenia una especial significació: a través de la presència del Bisbe a la Parròquia de Les es feia visible la comunió de tota l’Església diocesana i d’aquesta amb l’Església Universal que presideix el Papa, i va destacar com el Sínode era un moment oportú per a reivindicar la força que en l’Església té la comunió entre totes les Parròquies, unides, formant l’Església diocesana d’Urgell, presidida pel Bisbe, successor dels apòstols, en comunió amb l’Església de Roma, presidida pel Bisbe de Roma, el Papa Francesc. Animà a implorar l’Esperit Sant, i a viure el sínode com un “caminar junts” de tot el Poble de Déu: el Bisbe, els preveres i diaques, els consagrats i consagrades, i els laics, oberts a l’escolta de la Paraula de Déu i d’allò que uns i altres vulguem compartir, i també oberts a totes les persones de bones voluntat. Va recordar com l’Església és una gran família i com la Parròquia és “família de famílies”, i animà els joves confirmands a estimar-la molt perquè podem estar molt contents i orgullosos de tenir una família composada per tants i tants germans grans, que són la Verge Maria i els sants, que ens ajuden amb la seva intercessió i mai no ens abandonen malgrat les nostres febleses, pecats i fragilitats.

Al final de la Missa l’Arquebisbe regalà als joves confirmats un llantió fet a Betlem de fusta d’olivera i els animà a pregar i recordar els cristians de Terra Santa i la parròquia regalà als joves un Nou testament i els Salms en llengua aranesa.


Confirmacions a Sort (Pallars Sobirà)

El dissabte 16 d’octubre l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives va administrar el sagrament de la Confirmació a 6 joves de la Parròquia de St. Feliu de Sort (Pallars Sobirà). Concelebraren amb l’Arquebisbe, el Rector de la Parròquia i Arxiprest de Pallars Sobirà, Mn. Joan Pau Esteban i Mn. David Codina.

La presentació dels joves confirmands fou a càrrec de la catequista i Secretària del Consell de Pastoral diocesà, Sra. Ester Sibís, que subratllà com malgrat que la pandèmia va dificultar la realització de la catequesi del curs 2019-2020, els joves no havien deixat mai de preparar-se, combinant la presencialitat amb les catequesis en família i va demanar al Sr. Arquebisbe que els imposés les mans i els ungís amb el Sant Crisma en aquell dia.

A la seva homilia l’Arquebisbe glossà l’Evangeli proclamat en aquella celebració on Jesucrist diu als seus deixebles que ells són la sal de la terra i la llum del món. Mons. Vives glossà les imatges que Jesús proposa: ser sal i ser llum. La sal, que dóna gust als aliments, tot i que no es veu però és nota. El cristià ha de ser discret però ha de notar-se la seva presència per les seves bones obres. També els indicà com la sal guarda els aliments perquè no es podreixin ni es facin malbé. El cristià ha de ser sal guardant la fe i els manaments perquè el mal i el diable, el pare de la mentida, no els perverteixin. Finalment, els indicà com la sal servia com un souo salari, just, amb l’origen etimològic de la paraula “salari”. I animà els joves a ser justos, a dir sempre la veritat i a perseverar en els valors que havien après a la catequesi.

L’Arquebisbe també glossà la imatge de “ser llum”. La llum il·lumina, dissipa les tenebres i les fosques. El cristià ha de ser llum per als seus germans, testimoni, dissipant les tenebres que els puguin envoltar. La llum escalfa, i els cristians amb l’amor hem d’escalfar el món i aportar-hi misericòrdia i tendresa; també la llum ens orienta, i la llum de les estrelles han orientat la humanitat en la nit, i especialment en el mar. Cal que el cristià siguin llum per orientar el camí dels seus germans i sobretot per portar-los a la Llum plena que és Jesucrist.

Al final de la Missa l’Arquebisbe regalà als confirmands un Nou Testament i la parròquia una estampa amb el Sant Crist que els joves han tingut a la seva sala de catequesi perquè els recordés el seu grup de fe. El Rector els animà a participar durant el present curs pastoral en el grup Txt, de fe juvenil, que iniciaran a la Parròquia.