El proper destí de Taizé: Riga

El G. Alois parla de la immigració a la seva reflexióEls 15.000 pelegrins d'arreu del món van conéixer a la pregària de les set de la tarda de la veu del Germà Alois i la de l'Arquebisbe de Riga el nou destí de Taizé l'any vinent: Letònia, exactament a Riga. Els pelegrins van esclatar en aplaudiments. Hi eren presents el president de la CEE, els Arquebisbes de València, Barcelona i Madrid i diversos bisbes de diòcesis espanyoles, representants de congregacions i les màximes autoritats civils de València.
La pregària va començar amb una devoció i silenci absoluts, arrencant amb els primers cants en català. Va ser especialment emocionant el moment de l'encesa de la llum entre els assistents. El grup de joves d'Urgell va viure intensament la pregària, situats molt a la vora dels cors i de la creu de Taizé.
Van participar juntament amb els joves polonesos, ucrainesos, italians, francesos, croats alemanys, espanyols i moltes altres nacionalitats, en els diferents tallers programats. Va ser especialment interessant conéixer l'aspecte de cohesió social de les associscions fallaires.
El Germà Alois fara la darrera reflexió  el dijous a la tarda, reclamant com els dies anteriors la pregària i la nostra atenció en la recerca de l'entesa. Us adjuntem el document. 
Durant el matí s'ha participat en les pregàries i els tallers de reflexió i a la tarda s'ha participat en la preparació de la pregària per la pau, que es durà a terme a les onze de la nit a totes les parroquies amb les families acollidores (unes 200) i els fidels. Després, es portarà a terme la festa de les nacionalitats, on tots els grups participen amb jocs i cançons molt compartits.
Demà els joves participaran en les misses parroquials.
 
 
Testimoni de Lluís Colomina: 
Sent la meva primera vegada aquí a Taizé he pogut veure com l’experiència han anat passant aquests dies i la seva dinàmica. Taizé ho veig com una manera de aplegar gent de molts països i animar-los a fer un viatge i un pelegrinatge que en realitat et porta a conéixe’t millor. Així es trobaràn gent d'altres països amb els quals hi podràn parlar per coneixer sobre ells, el seu país i les seves tradicions. També, sens dubte, el pregar per a tots els que estimem, i per la pau com farem la nit de cap d’any.
Ningú marxa amb mala cara, tothom marxa amb el pensament de tornar a ser-hi, però en un nou lloc, diferent als altres.


Testimoni de Matheus Rodrigues, seminarista: 
Desembre de 2015: hem arribat a València un bon grup de la diòcesi d'Urgell, a fer un encontre amb joves de tota europa, que es diu encontre de Taizé, a pregar i fer vida de comunitat junts als moments de dinar i pregàries, coneixent altres llenguas i cultures. El encontre es realitza entre 28 de dezembre 2015 i el 1 de gener de 2016, a València, una ciutat que no coneixia i que per mi es de les mes boniques d'Espanya. El encontre està molt bé; fem activitats diverses i en diversos idiomes. Estic gaudint moltíssim i aprenent molt de tots els nois que coneixem. Es pot aprofundir molt en espiritualitat i coneixement del amor de Déu, i al mateix temps puc escoltar també l'opnió dels joves de l'església d'avui día; tot l'encontre està molt bé, però en la meva opnió en faltaría alguna eucaristía o rosari; però està molt bé. Jo ho recomanaria a tots els joves que d'alguna manera s'hagin distanciat una mica de Déu, per tal que aprofitessin aquesta ocasió. Taizé es un experiència molt enriquecedora i un temps perfecte de pregària i meditació.

"Perseverem en la pregària per la pau", demana el G. Alois en el seu darrer missatge als joves d'Urgell reunits a València

El G. Alois parla de la immigració a la seva reflexióUna mica més tard de les cinc de la tarda pujaven els darrers nois i noies a l'autobus que des de l'Avinguda de l'Alameda de València els portaria cap a casa, al Bisbat d'Urgell. Els pelegrins de confiança retornavem amb el cor ple de noves sensacions i les darreres paraules del G. Alois, animant a no defallir en la recerca de la pau al món i en la pregària per les persones que a Siria, a l'Africa (a Benin) i a tants d'altres llocs del mon on es pateixen conflictes.
Des del 28 de desembre fins el dia 1 de gener, joves amb nacionalitats ben diferents han compartit la pregària, el silenci, la reflexió, experiències, els testimonis.... un espai propi on anar a l'encontre del diferent, com ha dit el G. Alois reiteradament al llarg del pelegrinatge i on fer sentir la veu de la pau. "Perseverem en la pregària per la pau. Podriem tenir una estona ela diumenges al vespre per fer mitja hora de pregària en una església? Mitja hora consagrada d'una banda a confiar a Déu els països i les persones que pateixen la violència; i de l'altre, a acollir la pau de Crist a dinte nostre" -va dir el G. Alois en la seva darrera reflexió, a la que també hi eren els joves urgellencs-. "Voldriem que el nostre pelegrinatge d'aquests dies participi a la construcció d'una Europa amb que sigui inclusiva de pobles i persones i que deixi enrrera la desconfiança vers la diferencia". Els pelegrins de confiança retornavem amb el cor ple de noves sensacions i les darreres paraules del G. Alois, animant a no defallir en la recerca de la pau al món i en la pregària per les persones que a Siria, a l'Africa (a Benin) i a tants d'altres llocs del mon on és pateixen conflictes.
Des del 28 de desembre fins el dia 1 de gener, joves amb nacionalitats ben diferents han compartit la pregària, el silenci, la reflexió, experiències, els testimonis.... un espai propi on anar a l'encontre del diferent, com ha dit el G. Alois reiteradament al llarg del pelegrinatge i on fer sentir la veu de la pau.
El dijous a la nit es va dur a  terme en cada parròquia la pregària per la pau i després abans de les dotze es va iniciar la festa de les nacions, en la que els grups de cada nacionalitat van fer jocs, cantar cançons i ballades, compartint cultures. Al mati de divendres dia 1 de gener van participar activament en la missa amb els fidels de cada parroquia i el dinar, amb les families acollidores va tancar l'experiència de manera entranyable. Els joves d'Urgell, acompanyats per Mn. Ivan Ayala i la Delegada de Mitjans de Comunicació, Cristina Orduña, van iniciar el retorn als seus llocs d'origen.

Memòria agraïda de l’any 2015 al Bisbat d’Urgell

Publiquem el text que Mn. Ignasi Navarri, Vicari general, va exposar a l'Arquebisbe Joan-Enric i a la Cúria el dia 24 de desembre, per a tenir memòria agraïda del que, amb l'ajuda de Déu, s'ha anat fent al Bisbat d'Urgell durant l'any 2015 que s'escola. 

Bon Any nou! 

I seguint la tradició del nostre Bisbat, en aquest acte de felicitació al Sr. Arquebisbe celebrat a les mateixes portes del Nadal, i a les acaballes de l'any fem una mirada retrospectiva amb agraïment a Déu, Senyor i Jutge de la història, de les principals activitats de la diòcesi i que, moltes d´elles, vós Senyor Arquebisbe heu acompanyat com a cap i pastor de la diòcesi, tot anant al davant, al mig o al final.

Per emmarcar aquesta presentació, 

A nivell d'Església Universal. 

D'aquest any 2015 en subratllaria: La celebració de la sessió de l´Assemblea General Ordinària del Sínode Extraordinari de Bisbes sobre la Família i l'Evangelització i ara estem en l'espera dels ensenyaments i les directrius de l'Exhortació Apostòlica del Papa

I la proclamació del Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia que tot just hem iniciat, del 8 de desembre d´enguany fins el 20 de novembre de l'any 2016. Tot coincidint amb el 50è aniversari de la clausura del Concili Vaticà II.

A nivell d'Església Espanyola 

La publicació de la Instrucció pastoral: “Església servidora dels pobres” de l'Assemblea Plenària de la C.E.E.

La cloenda de l’any Teresià amb motiu dels 500 anys del naixement de Sta. Teresa de Jesús, l’any 1515, amb la trobada Europea de Joves.

 A nivell d'Església catalana. 

La commemoració dels 20 anys del Concili Provincial Tarraconense celebrat l’any 1995 per tal de veure com elements del CPT ens poden il·luminar avui.

I la celebració del IV Congrés Litúrgic de Montserrat com a commemoració i actualització del I Congrés litúrgic celebrat a Montserrat l'any 1915 en els inicis del moviment litúrgic.

A nivell d'Església diocesana, 

Tot mantenint el ritme parroquial i diocesà de l'activitat pastoral ordinària, voldria subratllar aquests 3 esdeveniments i 8 àmbits d'acció:

I l'edició de la Jornada Diocesana que ens va aplegar com a diòcesi el passat mes de juny. L'obertura de l'Any Sant del Jubileu Extraordinari de la Misericòrdia a la S.E. Catedral. I la recepció de l'Encíclica Laudato si del Papa Francesc amb la instal·lació d'un monòlit commemoratiu al Santuari de la Mare de Déu de Núria.

 El primer àmbit d'acció:

1. Amb el presbiteri de la diòcesi

Enguany hem viscut el goig de l'ordenació de dos nous diaques i amb tristesa hem acomiadat i dit a reveure a 5 preveres de la diòcesi: Mn. Manuel Moncunill, Mn, Jaume Armengol, Mn. Agustí Romero, Mn. Fermí Casal i Mn. Josep Mas Bayés. I el passat mes d'octubre vam recordar a l'estimat Arquebisbe Martí en el sisè aniversari de la seva mort. Descansin en Pau.

Com cada any heu presidit les tres sessions del Consell Presbiteral, us heu fet present en les dues tandes dels Exercicis Espirituals dels preveres, així com a les tres jornades de formació permanent. Heu presidit la jornada sacerdotal del dilluns sant. Ben recentment heu predicat el recés d'Advent als sacerdots i presidit la trobada dels sacerdots ordenats o incardinats a la diòcesi durant els darrers 10 anys.

Entre d’altres nomenaments, enguany heu procedit a la renovació dels nous membres del Tribunal Eclesiàstic i al nomenament de Rector d'una trentena de parròquies del Bisbat.

Les obres del Seminari Diocesà i de la Residència sacerdotal ja veuen la seva llum.

 

2. Amb els religiosos i religioses de la Diòcesi

Dins el marc de l’any de la vida consagrada heu anat visitant les comunitats de religiosos i religioses de la diòcesi. Heu presidit el pelegrinatge diocesà a Núria dels consagrats, el passat juliol i ben recentment els heu predicat el recés d'Advent

A la celebració de la jornada sacerdotal de dilluns Sant, hi van ser convidats i amb agraïment hi van participar.

En una de les 3 jornades de formació per a preveres i en la celebració de la Pasqua del Malalt vam tenir l’oportunitat d’escoltar el seu testimoni de vida consagrada.

Vau presidir a la parròquia de Vielha la inauguració del bicentenari  la Fundació de les Germanes de la Sagrada Família de Villefranche, tot seguint les petjades de la seva fundadora Sta. Emilia de Rodat.

Heu presidit l’inici del 50è aniversari del Col·legi St. Ermengol d’Andorra, en el marc del bicentenari del naixement de Don Bosco.

I també hem celebrat els 40 anys de l'aprovació canònica dels Franciscans de Creu Blanca presents a la llar Sta. Anna del Castell del Remei.

A la capella de la Casa Provincial de les Germanetes dels Ancians Desemparats de Saragossa, el passat dia 15 d’octubre vau presidir la missa en la que van fer la seva professió perpètua quatre germanetes.

I a la Catedral d’Urgell, el passat 25 d’octubre vau presidir la Missa en la que vau Consagrar en l'Orde de les Verges a Anahí Biorci.

Els escolapis de tot el món, un any més han visitat La Seu d'Urgell i les petjades del seu fundador St. Josep de Calassanç.

 

3. En el camp de la caritat i dels malalts,

Un any més Càritas d'una manera callada i discreta ha anat ajudant i omplint esperança els cors dels qui tenien les mans buides. Abans d’acabar l’any 2015 Càritas ha ajudat a més de 800 famílies amb ajudes per un import de més de 183.000 euros. Els infants i joves continuen sent una de les prioritats principals, s’han fet ajudes escolars (menjador i llibres) per un import  90.000 € i han participat del reforç educatiu (d’hivern i estiu)  més de 170 nens i nenes.

Col·laboren amb Càritas 313 voluntaris i voluntàries distribuïts pel territori del bisbat d’Urgell en 16 parròquies.

Aquest any s'ha ampliat la xarxa de l’acció de Càritas amb un nou centre d’activitats Val d'Aran a Vielha  que s’uneix al de Puigcerdà, Sant Domènec de Balaguer i Sant Ot de La Seu d’Urgell.

Ha començat l’activitat a l’Empresa Nougrapats amb la creació d’11 llocs de treball (6 d’estructura i 5 d’inserció) i la posada en funcionament de dos línies de negoci reciclatge i venda de roba i el servei de neteja. I, s’han realitzat dues campanyes d’emergència: una pel Nepal i l’altra pels refugiats on s’han recollit un total de 45.400,00 euros.

Mans Unides, un any més, ha lluitat contra la fam del món, en els seus projectes; un a Mozambique a la regió de Manica i que esta destinat a la compra de llibres per una escola rural; l'altre situat a Guatemala a la regió-departament de Baja Verapaz per la Formació en participació i desenvolupament d’educadors i líders comunitaris; i l'altre a l’Índia, regió de Nord-Khunti per la reforma d’una escola de nenes. Aquests projectes arriben a uns 1100 beneficiaris directes i un 5000 indirectes i l’import global gira al voltant d’uns 65.000 euros.

També heu presidit les assembles de Càritas diocesana d’Urgell i Càritas Andorra, l’Assemblea de Mans Unides.

En el camp dels malalts i la salut, heu acompanyat el 37è Pelegrinatge diocesà a Lourdes. La Jornada Mundial del malalt amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu de Lourdes, la Pasqua del Malalt al Principat d'Andorra i l'assemblea general anual de l’Hospitalitat de Lourdes.

També heu manifestat la vostra proximitat i solidaritat a les víctimes dels atemptats de París del passats mesos de gener i de novembre. Així com amb motiu de l’accident aeri de França del passat mes de març. I darrerament amb les víctimes dels aiguats d’Agramunt del proppassat mes de novembre, tot presidint els funerals de les víctimes i acompanyant el poble en aquell moment de gran tristesa i desconcert. Les vostres paraules exhortant a la serenitat i a “fer tots pinya”, significaren un alè d'esperança i ressonaren en aquell temple parroquial ple de gom a gom.

4. En el camp de l´Apostolat i l´Evangelització

Com aquelles llavors que es van sembrant i regant amb la confiança que donaran el seu fruit, hi ha, un any més, el treball amagat de tantes hores de catequesi amb els infants i joves Amb monitors i nens i nenes dels esplais, l'assemblea de la Fundació d'Esplais Sta. Maria de Núria. Amb les famílies, la jornada diocesana de les famílies al Principat d'Andorra, amb els joves, amb els professors de religió, el treball de l'escola catòlica, l'ajuda que s'ha anat fent als nostres missioners. Voldria subratllar la tercera edició del Canòlich Músic, la marxa jove a peu a Montserrat, la setmana del cinema espiritual. La trobada diocesana de vida creixent, la cadena de pregària per les vocacions, i tantes altres activitats callades i silenciades que només Déu que veu el que està amagat ho sabrà recompensar.  

5. En el camp del Pensament i de la Cultura

D'enguany destaquem la presentació a Andorra del llibre de l’onzena edició sobre el tema: “Una economia al servei de la persona” i la dotzena edició de la Càtedra de Pensament Cristià sobre el tema: “Lideratge ètic. Exemplaritat pública”. També dins d'aquest cap assenyalem les Jornades de Teologia celebrades a la Seu d’Urgell, sobre el tema de: “Cridats a donar-nos. educar en clau cristiana.”

L'Escola Diocesana de Formació Permanent, ha arribat al cinquè curs de la seva singladura. S'imparteix el segon any del trienni bàsic Introducció al Nou Testament Continguts bàsics de la fe (Credo), amb 23 alumnes.

El segon curs d'aprofundiment: Celebració de la fe i compromís en el món (Litúrgia i Doctrina Social de l'Església) amb 16 alumnes. 

6. En el camp del patrimoni cultural

En aquest any 2015 hem pogut veure la finalització dels treballs de restauració de les esglésies dels Sants Just i Pastor de Son i Santa Maria d’Àneu i d’altres quatre esglésies de les Valls d’Àneu. Actuacions a les esglésies de Meranges, d’Abella de la Conca, campanar de l’església de Montgai. Condicionament interior de l’església de Puigcerdà. S’ha finalitzat actuació a l’església de Baiasca. Recentment el Bisbat ha iniciat els treballs de restauració de l’església de Sant Martí de Tost, s’ha procedit a la conservació-restauració de la  portalada romànica de Santa Maria de Covet, i de Santa Maria d’Agramunt. Pel que fa a les restauracions de monuments, cal assenyalar com a actuació destacada que darrerament s’han licitat les obres de restauració de la Catedral de Santa Maria d’Urgell, amb un pressupost que gestiona el Ministerio de Cultura.

Obres de consolidació-restauració de les pintures de Solers, Meranges, Puigcerdà Museu diocesà. Com a actuació estel·lar de la delegació de patrimoni en relació als béns mobles, cal mencionar restauració del retaule de la Pietat, procedent de la capella situada al Museu Diocesà.

També cal mencionar l’exposició Lletres d’Ahir i d’Avui. Des del Beatus a l’actualitat, i la consolidació del projecte Catalonia Sacra.

Pel que fa a l’arxiu Diocesà i Capitular, a les noves instal·lacions a la Capella dels Dolors, al llarg del 2015 hem atès les consultes dels 630 investigadors, que han vingut d’arreu a consultar els nostres fons. D’altra banda, s’ha continuat el treball de preparació del volum XIX de la revista Urgellia, publicació periòdica referent sobre la història i la cultura del Bisbat d’Urgell.

7. En el camp polític

Donada la vostra condició de Copríncep d’Andorra, enguany heu rebut a l'Excm. Sr. Mariano Rajoy, President del Govern d´Espanya amb motiu de la seva visita institucional al Principat d'Andorra, els passat dia 7 de gener. Heu rebut un any més les cartes credencials d'una quarantena d’ambaixadors, acreditats al Principat d’Andorra. Heu rebut a llarg de l'any les autoritats del Principat d'Andorra.

8. Un darrer apartat el dedico a la vostra presència i  missió eclesial

Un any més hem participat a la XIV Trobada de Bisbes de Conferències Episcopal en suport a l’Assemblea dels Ordinaris de Terra Santa.

També al mes de gener vau assistir a la cerimònia d’inici del Ministeri Episcopal del nou Bisbe de Perpinyà-Elna Mons. Norbert Turini.

Al febrer a l’ordenació del nou Bisbe de Pamiers, el prevere Jean Marc Eychenne a la Catedral de Mirepoix.

També al mateix mes de febrer a l’ordenació de Mons. Ángel Pérez Pueyo, a la Catedral de Barbastre-Monçó. I  el passat mes de setembre a la cerimònia d´Inici del Ministeri Episcopal del nou Bisbe de Lleida, Mons. Salvador Jiménez Valls.

A l’Arquebisbat de Sevilla el passat mes de maig heu dictat una conferència sobre el document de Càritas de la C.E.E.: “l’Església, servidora dels pobres”, organitzada anualment per la Delegació d’Apostolat Seglar de l’Arxidiòcesi.

Invitat pel Bisbe de Tenerife a l'illa de La Palma heu predicat les tradicionals festes patronals de la Baixada de la Mare de Déu de les Neus.

També heu participat en les jornades de Formació permanent del dels preveres del Bisbat de St. Feliu de Llobregat.

Com a President de la Comissió de Seminaris i Universitats de la C.E.E heu presidit la trobada anual de Rectors i formadors de Seminaris d´Espanya i a Zamora vau presidir el curs de formadors de Seminaris d'Espanya.

Heu rebut la visita de l'Arquebisbe emèrit de Washington, S. Em. el Cardenal Theodor McCarrick.

I a Pallerols de Rialp, Mons. Javier Echevarria, Prelat de l´Opus Dei va beneir la nova rectoria.

 

Final

I no voldria acabar aquesta relació feta a les portes d'un nou any, en el marc de l'any Jubilar de la Misericòrdia, sense citar unes paraules exhortatives del Papa Francesc: “Vivim el present amb tendresa i acollida. El futur amb esperança i paciència. Hem pensat mai en la paciència que Déu té amb cadascú de nosaltres?. Moltes gràcies per la seva atenció i Santes festes de Nadal.  

Mn. Ignasi Navarri Benet

La Seu d'Urgell, 24 de desembre de 2015

Mons. Cañizares dóna la benvinguda als pelegrins de Taizé a la Catedral

ccañizaresEl Cardenal Mons. Antonio Cañizares i el G. Alois, Prior de la Comunitat de Taizé van obrir ahir la pregària de la tarda a la Catedral de València encoratjant els joves a seguir la petja de Jesús i a pregar per la comunicació i el diàleg entre religions, a sentir a la pau a dins del propi cor per construir la pau en la societat.
La pregària, multitudinària, va omplir el terra de joves asseguts i de veïns i fidels en les bancs a les vores.
Al mati de dimecres, els joves del grup d'Urgell han participat en la pregària del mati a la parròquia, on han escoltat els testimonis dels Germanets del Corder de Jesús, d'una Verge Consagrada que pateix una distrofia muscular des del naixement, malgrat la qual està activa i treballa en la formació de mestres i com a organista i el d'una família amb fills petits. Desprès en els grups de reflexió s'ha treballat sobre el perdó. Aquest ha estat un dels moments de trobada amb d'altres joves d'altres nacionalitats més directes.
 
En Samir i en Pau expliquen la seva experiència:
 
Pau
Taize, Trobada, Acollida, Internacional, Zoom, Europa. 
Les paraules anteriors son per definir què és per mi la trobada de Taizé.
El primer dia varem agafar el bus a les 6:00 del matí a Mollerusa que també portava gent del bisbat de Solsona. Al bus vam fer una pregària per fer més curt el viatge.
En arribar, ens van distribuir per parròquies, i un cop a la parròquia ens van dir a quina casa anàvem. A nosaltres ens va tocar a casa d'un noi jove. El mateix dia vam anar a una pregària col·lectiva i a donar una volta.
Avui, el segon dia, hem anat a una pregària de la nostra rectoria i després hem fet uns grups de debat on hem parlat sobre la paràbola del fill prodig. Per la tarda hem anat a l'ajuntament I després a una pregària col·lectiva.
El que més m'ha agradat fins ara ha estat conéixer noves cultures al debat sobre la paràbola. També cal agrair l'organitzazio que té, ja que hi ha molta gent.
En fi, jo recomanaria la trobada a gent jove que es vol atansar a Déu i vol conéixer gent i cultures noves.
 
Samir
Trobo que és una experiència d'enriquiment humanístic, ja que et fa pensar en la gent que acull a participants de la trobada i et demostra una amabilitat i una acollida gratificant.
El detall amb el que més m'hi he fixat és l'hospitalitat de la gent i com et reben amb els braços oberts. A la casa que m'ha acollit, casa cristiana, m'he trobat molt còmode i penso que hem agafat confiança ràpid gràcies a la simpatia i carisma dels qui s'hi trobem en aquella llar; es un noi molt simpàtic, amb humor, i una actitud com si ens coneguéssim de tota la vida. I no m'ho esperaba per res.
Penso que es podrien afegir activitats que consisteixin amb el turisme de la ciutat en la qual ens hi trobem, ja que segurament no tots els dies podràs anar a aquella ciutat.
Per mi la trobada de Taizé ha estat una experiència maca que voldria repetir; vaig decidir partipar per diferents raons, però les més importants, crec que seria tenir un nadal diferents als de sempre i allunyar-me de la rutina; també retrobar-me amb gent d'altres sortides.