Bon any 2019!

A tots els qui aneu seguint amb interès durant tot l'any la pàgina web del Bisbat d'Urgell, us desitgem un Bon Any 2019, curull de fe i de bones obres, que porti ajuda i solidaritat als qui menys tenen i amor dins les famílies i a tot el món. Un Any on cessin les guerres i la Pau s'obri pas en els cors i en les nacions de tota la terra.

Un pròsper Any Nou 2019!

Publiquem el text que Mn. Ignasi Navarri, Vicari General, va exposar a l'Arquebisbe Joan-Enric i a la Cúria el dia 21 de desembre, per a tenir memòria agraïda del que, amb l'ajuda de Déu, s'ha anat fent al Bisbat d'Urgell durant l'any 2018 que tot just acabem de deixar enrera.
 

FELICITACIÓ DEL NADAL DE LA CÚRIA DIOCESANA AL SR. ARQUEBISBE. NADAL 2018

Un any més, el naixement del Senyor és a les portes. Cada família sent el desig de reunir-se per gaudir del clima únic i irrepetible que només aquesta festa de Nadal és capaç de crear.

També els qui treballem i col·laborem a la Cúria diocesana ens reunim un cop més seguint aquesta bonica tradició, gràcies a la qual us podem felicitar a vós Sr. Arquebisbe i ens podem intercanviar les felicitacions en aquest clima espiritual particular.

L’ any que està a punt d’ acabar deixa enrere un seguit  d’ accions i d’  esdeveniments..

Particularment, vós Senyor Arquebisbe heu celebrat els vostres XXV anys d’ ordenació episcopal, 17 dels quals passats a la nostra diòcesi d’ Urgell, i ha estat en aquesta diòcesi on heu exercit profusament la laboriositat, perícia, espiritualitat i us heu guanyat l’ estimació dels altres bisbes, com us deia el Papa Francesc en la carta de felicitació que us va adreçar l’ 1 d’ agost de 2018.

Aquestes qualitats que el Papa us destaca les heu exercit acompanyant com a cap i pastor les principals accions dutes a terme a la diòcesi, al llarg d’ aquest any que s’acaba.
 

1. Amb el presbiteri de la diòcesi

Presidint les tres sessions del Consell Presbiteral, fent-vos present en les dues tandes dels Exercicis Espirituals dels preveres, així com a les tres jornades de formació permanent. Presidint la jornada sacerdotal del dilluns sant. Acompanyant  al Monestir de Montserrat la trobada de formació, convivència i espiritualitat. I ben recentment predicant el recés d´Advent als sacerdots i presidint la trobada dels sacerdots ordenats o incardinats a la diòcesi durant els darrers 10 anys.

Aquest any, amb tristesa hem acomiadat i dit a reveure a Mn. Blai Fortuny, Mn. Josep M. Tarragó, Mn. Francesc Verdés, Mn. Lluís Baro I Mn. Rossend Roca. I el passat mes d´octubre vam recordar l´estimat Arquebisbe Martí en el novè aniversari de la seva mort. Descansin en Pau.

Entre d’altres nomenaments, enguany heu nomenat el nou Rector del Seminari Diocesà i el d’ algunes parròquies de la diòcesi, així com el d’ un nou Canonge del Capítol Catedral.

 

2. Amb els religiosos i religioses de la Diòcesi

Hem celebrat a La Seu d’ Urgell el 175è aniversari del naixement de Santa Teresa Jornet, fundadora de la Congregació de les Germanetes dels Ancians Desemparats, L’ escola Pia de Catalunya ha pelegrinat a Sort seguint les rutes de St. Josep Calassanç. S’ha celebrat l’ Eucaristia d’ acció de gràcies a Agramunt en memòria del venerable Mn. Josep Gras i Granollers, i a Agramunt, us heu trobat amb el Consell General de les Filles de Crist Rei. Al Santuari del Sant Crist de Balaguer heu presidit la Jornada diocesana Pro Orantibus. A La Seu d’ Urgell vau mantenir una trobada amb el nou Consell General de Germanes de la Sagrada Família d’ Urgell. Com cada any, també heu assistit a la festa de final de curs de la Llar Santa Anna del Castell del Remei. I el passat estiu us vau reunir amb la superiora General de les Germanes de St. Josep, a Tartera. A la Pobla de Segur vau presidir els actes de celebració dels 100 anys de la presència de les religioses de l’ Immaculat Cor de Maria. I ara ens disposem a celebrar, l’ any 2019,  els 300 anys del naixement de St. Joan Baptista de La Salle.
 

3. En el camp de la caritat i dels malalts,

Un any més Càritas al costat dels més febles i exclosos de la societat, abans de finalitzar l’any haurà acompanyat a 931 famílies en els diferents projectes i serveis de Càritas i ha rebut ajudes directes per cobrir necessitats bàsiques d’habitatge, escolars, salut, etc.  per un import de més de 163.000 euros.

Ha finalitzat el desplegament territorial amb els 5 centres d’activitats: Balaguer, La Seu d’Urgell, Puigcerdà, Tremp i Vielha i s’han obert a tota la comunitat diocesana a través dels Espais Grapats organitzant diferents activitats de participació comunitària.

L’amor preferencial pels pobres és universal, per aquest motiu s’han donat resposta a les seves crides a través de la Campanya d’emergència en favor d’Indonesia, i s’han recollit més de 8.000 euros.

Pel que fa a l’empresa d’inserció de Càritas, Grapats a l’abril va incorporar a l’estructura de Nougrapats un nou centre de treball, una nau industrial al polígon de recollida i transferència. En aquest moment es dispoa de vuit línies de negoci, incorporant aquest any com a novetat la del servei de bugaderia i préstec de vaixelles, amb l’objectiu de poder formar i acompanyar persones que volen i necessiten treballar. Grapats Empresa d’inserció té en plantilla 22 treballadors: 9 treballadors d’estructura, 13 treballadors amb risc d’exclusió social, discapacitat o malaltia mental. Durant el 2018 han passat per l’empresa d’inserció un total de 18 treballadors amb contracte d’inserció, dels quals 2 han trobat feina al mercat laboral ordinari. Amb goig es va acollir la visita del President de Càritas Espanyola que va poder conèixer de primera mà la realitat de la nostra Càritas diocesana.

La Delegació de Mans Unides del Bisbat d’Urgell posant en pràctica el seu lema de Campanya “Comparteix el que importa” durant la darrera campanya ha finançat els projectes següents: “Mejora de las infraestructuras en escuela primaria” situat a Uganda al nordest del País prop de Holma per un import de 71.564€. “Construcció d’una guarderia ” situada a Haiti per un import de 23.769€. Un any més s’han assolit els projectes proposats.

Amb els malalts heu acompanyat el 40è Pelegrinatge diocesà a Lourdes. Heu presidit la Jornada Mundial del malalt amb motiu de la festivitat de la Mare de Déu de Lourdes i la celebració de la Pasqua del Malalt a Balaguer i al mateix Balaguer es va celebrar la 40 assemblea anual de l’ Hospitalitat diocesana de la Mare de Déu de Lourdes.
 

4. En el camp de l´Apostolat i l´Evangelització

Com pluja fina que cau i assaona la terra, hi ha, un any més, el treball amagat de tantes hores de catequesi amb els infants i joves. Jornades de formació de catequistes. Nombroses celebracions litúrgiques i sacramentals, així com d’ aplecs celebrats arreu del Bisbat.  Visites a ancians i malalts. Conferències. La participació a l’ aplec de l’ Esperit a Tortosa. El treball amb monitors i nens i nenes dels esplais, colònies i campaments, el camí de Liébana Trobades amb els joves, grups de txt, amb els professors de religió, el treball de l´escola catòlica, l´ajuda que s´ha anat fent als nostres missioners. El Concurs Bíblic. La 31ª trobada d’ escolans. La sisena edició del Canòlich Músic. La marxa jove a peu a Montserrat, la setmana del cinema espiritual. La trobada diocesana de vida creixent a Balaguer, la cadena de pregària per les vocacions, la trobada dels animadors de litúrgia, i tantes altres activitats callades i silenciades que només Déu, que veu el que està amagat ho farà germinar i sabrà recompensar. 

Per cloure aquest apartat voldria subratllar la renovació i presa de possessió dels nous membres del Consell pastoral Diocesà.

 

5. En el camp del Pensament i de la Cultura.

D´enguany destaquem la presentació a Andorra del llibre de la catorzena edició de la Càtedra de Pensament Cristià sobre el tema: “ L’ humanisme Europeu: les nostres arrels” i la quinzena  edició de la Càtedra sobre el tema: “La saviesa d’ escoltar-se. El diàleg entre cosmovisions”.

També dins d´aquest camp assenyalem les Jornades de Teologia celebrades a La Seu d’Urgell, sobre el tema: “ La condició humana”.

L'Escola Diocesana de Formació Permanent ha arribat al vuitè curs de la seva singladura. S'imparteix el curs bàsic d’ introducció al  Nou Testament i el Credo. I també el curs d’ aprofundiment sobre la Història de l’ Església.

Subratllar també els actes commemoratius amb motiu del primer centenari del naixement del P. Ireneu Segarra, O.S.B.

I fer notar la publicació i la presentació del volum nº 19 del prestigiós anuari Urgellia. 

 

6. En el camp del patrimoni cultural

S’han fet intervencions a les esglésies de Bescaran, de Sossís, de Llimiana, de Serradell, de Travesseres, de Bellcaire, de la Guàrdia d’Urgell, d’Os de Civís, de Tornabous, de Llívia, de Sedó, de Ribes de Freser, de Figuerola de Meià, de Cellers, de Bellestar i a l’ermita de la Mare de Déu de la Serra de Farrera. Pel que fa a les actuacions de conservació-restauració, destacar la restauració de la imponent façana barroca de l’església de Santa Maria de Guissona. També, s’ha intervingut en les pintures barroques a l’església de Butsènit, i han seguit les tasques de restauració de les pintures gòtiques de St. Domènec de Puigcerdà. En aquest àmbit, cal assenyalar que el passat estiu es van iniciar els treballs de consolidació de les pintures murals romàniques i renaixentistes de l’església de Santa Maria de Palau de Rialb. Durant el mes d’abril es va inaugurar la restauració de la portalada de l’església de Linyola.

Pel que fa a les intervencions a les esglésies, destacar la inauguració de la intervenció pictòrica de l’artista Santi Moix a l’església de Sant Víctor de Seurí.

Novetats d’enguany pel que fa a la difusió, des del Museu Diocesà es va programar una exposició temporal en el marc del Dia Internacional dels Museus sobre els retaules procedents de la Pobleta de Bellveí. Afegir també, que el passat mes d’octubre es va presentar als mitjans de comunicació l’actuació de conservació-restauració del conjunt de teles dels patriarques i els profetes procedent de la Catedral, i ara integrat a les col·leccions del Museu. I, a Talltorta, recentment heu presidit la celebració dels 300 anys de les pintures barroques de l’ església de St. Climent.

Finalment, en l’àmbit de l’Arxiu Diocesà i Capitular, esmentar que el nombre d’usuaris l’ any 2018 s’ha situat entorn dels 675.

 

7. En el camp polític

Donada la vostra condició de Copríncep d’Andorra, al llarg d’ aquest any heu anant rebent les principals Autoritats del Govern i del Consell General del Principat d’ Andorra precisament aquest any en l’ escaiença dels 25 anys de la Constitució del Principat.

Heu destacat aquesta efemèride tan important i significativa per al Principat d’Andorra en els diversos discursos que heu pronunciat i en diversos articles que heu escrit, especialment el vostre discurs del passat dia 6 de novembre, en la Recepció oficial al Cos Diplomàtic dels Països acreditats davant el Principat d’Andorra, al Palau Episcopal de La Seu d’Urgell, on hi van assistir més d'una quarantena d'Ambaixadors, encapçalats pel Nunci de Sa Santedat a Andorra i Degà del Cos Diplomàtic, Mons. Renzo Fratini.

A més a més aquest any heu rebut les cartes credencials d’uns vint-i-cinc Ambaixadors i fa pocs dies vau oferir la tradicional recepció de Nadal al Poble Andorrà.

El dia 15 de juny, vau rebre, al Palau episcopal, la visita del President de la Generalitat de Catalunya, M. Hble. Sr. Quim Torra. També com a Copríncep episcopal vau rebre la Visita institucional del Ministre d’Assumptes Exteriors, Unió Europea i Cooperació, del Regne d’Espanya, Excm. Sr. Josep Borrell, la Visita del Conseller d’ Interior, l’ Hble. Sr. Miquel Buch i la Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Hble. Sra. Laura Borràs.  

Vau rebre al Secretari General de la Comunitat de St. Egidi, aprofitant la signatura el mateix dia al Principat d’Andorra del “Protocol d’entesa entre el Govern del Principat d’Andorra i la Comunitat de Sant Egidi per a la realització del Projecte Obertura de corredors humanitaris”, un protocol d'acord que ha permès l'arribada a Andorra de refugiats sirians que estaven refugiats al Líban.

També, en l’àmbit social, i com a Copríncep, el passat dia 8 d’octubre vau presidir la inauguració de la remodelació i ampliació de la llar-residència l’Albó de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell acompanyat de les màxims autoritats del Principat d’Andorra. 

També heu mostrat el vostre condol al President de Grècia pels terribles incendis soferts al país durant el juliol i al Bisbe de Mallorca per les víctimes dels aiguats i inundacions del passat mes d’octubre.

 

8. Un darrer apartat el dedico a la vostra presència i missió eclesial fora de la diòcesi.

Un any més, en representació dels Bisbes de la C.E.E. heu assistit a la trobada anual de la coordinadora per a Terra Santa, sota el lema: Esperança per a un futur millor. Heu participat a les 53 Jornades de Castelldaura. A la cloenda del 125è aniversari del Pontifici Col.legi Espanyol de Roma. Al IV curs per a directors espirituals dels Seminaris d’ Espanya, també a Roma. Al recés de la Renovació carismàtica de Catalunya. A l’ ordenació Episcopal de l’ Arquebisbe de Rabat. I ben recentment a Àvila, a l’ ordenació episcopal del nou Bisbe. Heu estat invitat a parlar al clergat Castrense de Màlaga. A la trobada del Cardenal Barbarin, Arquebisbe de Lyó amb els preveres joves i seminaristes de Catalunya. A presidir la Missa de la Universitat Catalana d’ estiu a Prada de Conflent. A la celebració dels 425 anys de la creació de la diòcesi de Solsona. Al Seminari Internacional Bidasoa de Pamplona per conferir el Ministeri del lectorat a un bon nombre de seminaristes. A Madrid, heu presidit la trobada anual de Rectors i formadors dels Seminaris Majors i Menors d’Espanya. Vau assistir a Roma, a la canonització del Papa Pau VIè. Heu rebut al Bisbe Ucrainés greco-catòlic Mons. Yosyf Milan. I fa poc a Vila-Real heu presidit les solemnes festes en honor a Maria Immaculada.
 

Final

Com una ofrena humil a l’ infant de Betlem, presentem-li aquest treball que ha de redundar en una comunió més fonda amb tota l’ Església Universal i en un estímul per seguir treballant en bé de la nostra   Església diocesana, en comunió amb el seu Bisbe. 

Moltes gràcies per la vostra paciència i atenció. Santes Festes de Nadal Sr. Arquebisbe,  i a tots vosaltres i als vostres familiars i amics. 

Mn. Ignasi Navarri Benet

21 de desembre de 2018.

Trobada Europea de Taizé

Del 28 de desembre fins a l’1 de gener, Madrid va acollir la Trobada Europea de Taizé. Prop de 15.000 joves, de diferents confessions cristianes, hi van participar, entre ells, un grup de la Diòcesi d’Urgell, acompanyats per Mn. Ivan Ayala, M. Carme Girart i per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives.

El dia 29, el Cardenal-Arquebisbe de Madrid, Carlos Osoro, i el Prior de la Comunitat de Taizé, el Germà Alois, van presidir un taller de pregària de la Trobada Europea de Joves a la Catedral de Santa Maria la Real de l’Almudena. Entre els assistents hi havia l’Arquebisbe Joan-Enric, el Bisbe de Huelva, Mons. José Vilaplana; el Bisbe de Terol-Albarracín, Mons. Antonio Gómez i el Bisbe auxiliar de Madrid, Mons. José Cobo; així com diversos germans de Taizé.

Per pregar cal «silenci i escolta», «constància», acudir a la Paraula de Déu i entendre que «tenim una llum interior», que és el Senyor, que ens acompanya malgrat les nostres distraccions i faltes. Tots dos van insistir en la importància de tenir cura de la pregària tant individual com en comunitat, encara que de vegades no s'obtinguin respostes, perquè el Senyor «sorprèn» quan un menys ho espera, i apropar-se a Ell sabent que, com ha recordat el germà Alois, «no diu: "Canvia i vine a mi ", sinó “vine a mi per canviar"». El cardenal Osoro va animar els joves, procedents de tot Europa i de diferents confessions cristianes, a assaborir «l'oració que va sortir dels llavis de Jesús: el Parenostre». «Som fills de Déu -va assegurar- i germans de tots els homes» i això canvia la manera de ser en el món.

En aquesta línia, el Prior de la comunitat ecumènica va encoratjar els joves a acudir a l'Eucaristia del diumenge a les seves parròquies, tot i que de vegades els pugui fer mandra, i quedar-se «amb almenys una idea» del que diu el sacerdot. «Si no aconseguiu quedar-vos amb res, us apropeu a una senyora gran al final i demaneu-li que pregui per vosaltres aquesta setmana. Haureu fet a una persona feliç. Bé, a dues, perquè vosaltres també sentireu alegria», va assegurar. Després els va convidar també al fet que resin de manera senzilla pel Papa Francesc.

Durant cinc dies, la ciutat de Madrid es va convertir en un espai de pregària, fe i compromís social per descobrir conjuntament els signes d’esperança que hi ha al nostre entorn. A més de 170 parròquies de l’Arxidiòcesis es van dur a terme vetlles de pregària. La més significativa fou la que va tenir lloc el dia 30 al pavelló IFEMA (fira de Madrid) on el Germà Alois, prior de Taizé, va animar a viure l’hospitalitat i l’acollida.

A la trobada hi van assistir joves de diferents països d’Europa i amb diverses tradicions cristianes però on la pregària fou l’eix comú. D’aquesta manera, la trobada Europea de Taizé es va convertir en una experiència personal única.

Concert a Ponts per col·laborar amb Càritas

A la parròquia de Ponts va tenir lloc el darrer diumenge de l’any, festivitat de la Sagrada Família, un concert, un de tants que aquests dies de Nadal es fan als nostres pobles, però el de Ponts amb una singularitat que el fa una mica més valuós: va partir de la iniciativa d’un grupet de noies que ara cursen 1r ESO. Elles van voler organitzar un concert nadalenc amb un sentit solidari, una solidaritat que anirà destinada als projectes d’atenció a les persones pobres i marginades que s’atenen des de Càritas Parroquial, i que viuen a Ponts i pobles veïns.

Un nombrós públic va omplir l’església parroquial i van gaudir de un seguit de peces musicals i cantades, la majoria de temàtica nadalenca, acompanyades amb els instruments que les intèrprets estudien: acordió, piano, violoncel i amb la seva veu que va ressonar en tot el temple. A la darrera peça musical van estar acompanyades per un grupet de nois i noies, que també van voler participar del concert solidari.

La directora de Càritas Parroquial, Conxita Lloret, va agrair la iniciativa del grupet de noies, i a la vegada que va subratllar que també la gent jove també es sap moure pels projectes solidaris, i que de vegades surt d’ells mateixos, com el concert de Ponts. Les noies van estar molt agraïdes de l’esplèndida col·laboració que van tenir els assistents al seu concert, i ja ens van emplaçar pel proper Nadal, per oferir una vegada més un concert que vol ser solidari amb aquells que més ho necessiten, i que saben que Càritas atén.

Aquest grupet de noies han copsat el missatge del Papa Francesc quan els demana als joves que “ ¡hagan lío!” i que siguin solidaris amb els altres, com ho deia en un dels missatges adreçat als joves (2015) “Facin embolic i organitzin-ho bé. Un embolic que ens doni un cor lliure, un embolic que ens doni solidaritat, un embolic que ens doni esperança, un embolic que neixi d'haver conegut a Jesús i de saber que Déu, a qui vaig conèixer, és la meva fortalesa”. Gràcies, Anna de la Rica, Aran Sala, Berta Inglavaga, Anna Alonso i Anastàsia Mostishko, per ajudar-nos a confiar en els joves i els seus valors.

Jornada de la Sagrada Família

El diumenge 30 de desembre, diumenge dins l’Octava de Nadal, es va celebrar la Festa litúrgica de La Sagrada Família: Jesús, Maria i Josep i la Jornada de la Sagrada Família.

Aquesta és una festa que es viu amb intensitat a La Seu d’Urgell, on les Religioses de la Sda. Família d’Urgell, prop del sepulcre de la beata Anna M. Janer, celebraren en aquell dia una joiosa trobada de les Comunitats de La Seu i Andorra, i l’Eucaristia d’acció de gràcies, dins la qual és tradició que les Germanes de la Sda. Família d’Urgell renovin els seus vots i facin ofrena perenne al Senyor de la seva vida consagrada. Dins l’Eucaristia es va pregar any més les famílies de la Diòcesi a les mans de Jesús, Maria i Josep. Enguany, l’Eucaristia fou presidida per Mn. Manuel Pal. Hi foren presents també les Verges consagrades de la Diòcesi, Cristina Ribot i Anahí Biorci.

La homilia estigué centrada en les lectures del dia amb un missatge de convivència i germanor al estil de la Sagrada Família de Natzaret. Un camí que hem de fer cada dia, cercant la pau, la serenor, la mútua comprensió, les bones relacions, el perdó, fent una veritable llar de germans i germanes, una veritable família on tots cerquen com agradar els uns als altres, acceptant les desigualtats i diferències, integrant-ho tot com riquesa que ens ajuda a créixer i avançar en el camí de la fraternitat, tenint cura especial dels més febles, els més grans…

Les Germanes de la Sda. Família d’Urgell feren aquesta bella pregària de renovació dels vots a l’ofertori:

"Jo, renovo la meva consagració a Déu en l'Església,
i el meu compromís de seguir Jesucrist
vivint els vots de Castedat, Pobresa i Obediència,
segons les Constitucions de l'Institut de Germanes
de la Sagrada Família d'Urgell.

Confio en la gràcia de Déu,
que demano per intercessió de la Sagrada Família,
i en l'ajut de les meves germanes,
per ser fidel a la meva consagració."


Al final de la Missa, es  va proclamar aquesta pregària d'abandó proposada per a la Jornada de la Vida, de Charles de Foucauld: 

Pare, m’ abandono a vós;
feu de mi tot el que us plagui,
feu-ne el que en feu, us en dono gràcies.
Estic disposat a tot, tot ho accepto;
mentre que es faci en mi la vostra voluntat
i en totes les vostres criatures;
res més no desitjo, Déu meu.
Poso la meva ànima a les vostres mans,
us la dono, amb tot l’ amor del meu cor,
perquè us estimo
i m’ és una fretura d’ amor donar-me a vós,
lliurar-me a les vostres mans,
sense reserva, amb confiança infinita,
puix que sou el meu Pare.

Acabada l'Eucaristia tingué lloc un dinar de germanor a la mateixa Residència.
Pensem que aquestes trobades i celebracions ens fan créixer com família, com a filles de la Beata Anna Maria Janer, fent que el seu Carisma i el seu enamorament de Jesucrist es fa més viu entre nosaltres i amb els altres.