Mons. Vives expressa al President de la República de Portugal l'estimació profunda del Poble Andorrà pel Poble Portugués

El Bisbe d'Urgell i Copríncep d'Andorra, Mons. Joan-Enric Vives i Sicília, ha rebut aquest migdia al Palau Episcopal l'Excm. Sr. Aníbal Cavaco Silva, President de la República de Portugal. El Sr. Cavaco Silva és el primer Cap d'Estat estranger que visita el Principat d'Andorra, on va ser rebut ahir al vespre pel Copríncep Episcopal i el Representant del Copríncep Francès, acompanyats dels representants de les màximes autoritats del país, en un acte solemne a Casa de la Vall davant del monument a la Constitució.

A la recepció al Palau Episcopal, i després d'una breu salutació en què ha agraït la visita a Andorra del President de Portugal, Mons. Vives ha obsequiat el Sr. Cavaco Silva amb una edició de La Bíblia en català, il·lustrada per l'artista urgellenc Perico Pastor. De la seva banda, el Sr. Cavaco Silva ha imposat al Copríncep la Gran Creu de l'Orde de Cristo, en reconeixement al seu decidit suport institucional i espiritual als afectats per l'accident a les obres del Túnel dels Dos Valires el novembre passat, en què van morir sis treballadors portuguesos. La Gran Creu de l'Orde de Cristo és una de les condecoracions més antigues i la més alta distinció honorífica de l'Estat portuguès.

Posteriorment, el Copríncep Episcopal ha ofert a l'Excm. Sr. Aníbal Cavaco Silva i el seu seguici un dinar d'honor en nom dels Coprínceps a les dependències de Palau, que s'ha clos amb un brindis (el text del qual adjuntem en un document a part) on Mons. Vives ha recordat que "des de fa anys molts ciutadans dels nostres pobles s'han entrecreuat en els camins de la recerca del progrés, del treball i del benestar. La comunitat portuguesa és la tercera més nombrosa a Andorra. Tots hem pogut constatar les virtuts dels vostres nacionals i els apreciem profundament. Ho han manifestat, fa ben poc, les mostres de dolor i de solidaritat de tot el Poble Andorrà i de les seves Autoritats, a l'hora trista de l'accident de treball, que costà malauradament la vida i la salut d'un grup dels vostres ciutadans. Els portarem sempre al cor, com hi portem tots els portuguesos que han col•laborat a fer gran el nostre país andorrà".

Mons. Vives amb el President Anibal Cavaco Silva i esposa, al Palau episcopalMons Vives i el president Anibal Cavaco Silva parlen al Palau EpsicopalMons Vives obsequia amb una Biblia il·lustrada per Perico Pastor al president Anibal Cavaco

Imatge de la condecoració


Excel·lentíssim Senyor President de la República de Portugal
i Doctora Maria Cavaco Silva.
Digníssimes Autoritats.

Permeteu-me que us expressi els sentiments compartits per ambdós Coprínceps, i pel Poble Andorrà i els seus poders públics, que són aquí presents en la seva representació més alta -M.I. Sr. Cap de Govern, M.I. Sr. Síndic General i M.I. Sr. President del Consell Superior de la Justícia- per a retre-us l'honor que Vós i la vostra esposa us mereixeu.

Vull reiterar-vos el goig i la satisfacció per la vostra visita al Principat d'Andorra, com ja ho vaig fer ahir, en el moment d'acollir-vos en terra andorrana, juntament amb el Representant Personal de S.E. el Copríncep Nicolas Sarkozy.

Mes enllà de la vostra gran personalitat humana, ens plau reconèixer en la Vostra Excel•lència la representació més alta de la República que el Poble Portuguès s'ha volgut donar. Formulo els meus millors vots pel vostre estimat País, Portugal, amb el qual ens uneixen tants lligams.

Des de fa anys molts ciutadans dels nostres pobles s'han entrecreuat en els camins de la recerca del progrés, del treball i del benestar. La comunitat portuguesa és la tercera més nombrosa a Andorra. Tots hem pogut constatar les virtuts dels vostres nacionals i els apreciem profundament. Ho han manifestat, fa ben poc, les mostres de dolor i de solidaritat de tot el Poble Andorrà i de les seves Autoritats, a l'hora trista de l'accident de treball, que costà malauradament la vida i la salut d'un grup dels vostres ciutadans. Els portarem sempre al cor, com hi portem tots els portuguesos que han col•laborat a fer gran el nostre país andorrà.

 

(Segueix en portuguès):

Excel·lentíssim Sr. President,
Senyora,

Us agraeixo profundament la reconeixença que m'heu volgut atorgar avui amb la concessió de la Gran Creu de l'Orde de Cristo, que m'uneix encara més estretament i amb major estimació a la gran i valerosa nació Portuguesa.

Ara vull brindar pel futur venturós de tot el Poble portuguès, per l'aprofundiment de les relacions d'amistat i de col•laboració entre els nostres dos Estats i les seves respectives autoritats i, també, per la benaurança plena de la vostra Excel·lència i de la vostra esposa.

Visca Portugal i Visca Andorra!

Palau del Copríncep Episcopal, 6 de març de 2010