Salutació de l’Arquebisbe J.E. Vives a l’inici de l’Eucaristia de la Festa de la Mare de Déu de Meritxell 2016

Sigueu benvingut Sr. Arquebisbe Paul Richard Gallagher, Secretari de la Santa Seu per a les Relacions amb els Estats, en la joiosa festa de la Patrona d’Andorra, la Mare de Déu de Meritxell, i en aquest Santuari que el Papa Francesc va declarar Basílica fa dos anys. Gràcies per la vostra presència i el recolzament que ens doneu.

Sigueu benvinguts M.I. Sr. Cap de Govern, M.I. Sr. Síndic, Hble. Sr. Cònsol de Canillo, M.I. Representants dels Coprínceps, M.I. Autoritats, Ambaixadors, Representant del Sr. Nunci a Andorra, germanes i germans, i tots els qui us uniu a la nostra festa, i els qui la seguiu per ràdio i televisió.

La Mare de Déu de Meritxell, la nostra Mare i Patrona ens atreu i convoca al seu Santuari. Després del dissortat incendi de 1972, l’arquitecte Ricard Bofill el va construir de forma simbòlica i innovadora a petició del Consell general i de les Autoritats del País. I avui fa just 40 anys que el va consagrar el meu predecessor, l’Arquebisbe i Copríncep Mons. Joan Martí Alanis, en presència de l’esposa del Copríncep francès, Mme. Giscard d'Estaing, que regalà un calze d’or que avui farem servir a la missa, i de les Autoritats i d’una gran multitud d’andorrans devots. El Santuari renaixia de les cendres i sabia renovar-se creativament envers el futur.

Avui per commemorar-ho els Andorrans li oferim un Cambril a la Mare de Déu per a acollir i donar relleu lluminós a la nova Imatge de la Mare i Patrona dels Andorrans, reproducció exacta de la bella imatge forjada al segle XII, Reina i Senyora, Mare del Crist, coronada i amb esclops de pagesa, que ens mira amb ulls bondadosos i penetrants, i ens ofereix la seva mà dreta, desproporcionadament gran, perquè vol estar sempre allargada per a tots els andorrans. Ens sentim molt feliços d’aquests esdeveniments.

En l’Any jubilar de la Misericòrdia, pugem a celebrar la nostra festa nacional a casa de la Mare i Patrona, perquè la llum ferma i penetrant del sol del migdia, que és el Crist, i que la Mare del Cel reflecteix, ens il·lumini el camí del perdó, del servei i de la reconciliació, i perquè ens sigui Porta vers la fe enrobustida i la caritat ardent envers tothom. A Meritxell de nou aprenem de la nostra “Reina i Mare de misericòrdia” a ser humils i acollidors, a cercar la unió, a ser nets de cor i amadors de la justícia, i a donar-nos a tots els qui ens necessiten, especialment els més necessitats. Maria ens anima a “ser misericordiosos com el Pare celestial és misericordiós”.

Necessitem abraçar-nos de nou com a germans, superar les divergències que puguin sorgir entre nosaltres i aprendre a bastir el futur amb unitat i fortalesa. El Poble Andorrà, sota la protecció de la Mare de Déu de Meritxell, anirà endavant i trobarem la manera de superar les dificultats i de fer gran i just el nostre estimat país.

Gràcies Sr. Arquebisbe Paul Gallagher per beneir avui la reproducció fidedigna de la sagrada Imatge de la Mare de Déu romànica, i per beneir el cambril que Andorra dedica a la Reina del cel. Vós que sou un pròxim col·laborador del Sant Pare Francesc, feu-li arribar el nostre sentiment de comunió filial i de compromís obedient al seu programa de fidelitat a l’Evangeli de l’alegria.