Visita de les relíquies de Santa Bernadeta al Bisbat d’Urgell

Les relíquies de Santa Bernadeta Soubirous van visitar la diòcesi d’Urgell els dies 23, 24 i 25 de novembre, en el seu viatge per 48 bisbats d’arreu d’Espanya.

Aquesta és la primera vegada que les restes de la santa arriben a Lleida. Les relíquies -en aquest cas una costella de la santa- són considerades per l’Església dignes de veneració perquè són un mitjà que ens els fa presents com a models i intercessors. Enguany, amb motiu del 175è aniversari del seu naixement i dels 140 anys de la seva mort, les relíquies de la santa van sortir el 31 d’agost del Santuari de la Mare de Déu de Lourdes per recórrer les diòcesis espanyoles, fins el proper 15 de desembre.

Les relíquies van arribar el dissabte 23 de novembre al Santuari del Sant Crist de Balaguer. Quedaren dipositades per la seva veneració fins que partiren al vespre envers La Seu d’Urgell.

El diumenge 24 de novembre, Solemnitat de Crist Rei de l’Univers, es va celebrar una missa solemne a la Catedral d'Urgell presidida per l’Arquebisbe d’Urgell, Mons. Joan-Enric Vives i una processó solemne amb les relíquies al final de la missa. Posteriorment es va celebrar l’Assemblea Anual de l’Hospitalitat Diocesana de Lourdes. 

El dilluns 25 de novembre, les relíquies es van poder venerar a la Llar de Sant Josep en una Eucaristia que fou presidida per l’Arquebisbe d’Urgell. Posteriorment foren traslladades a la Diòcesi de Lleida per continuar amb el seu recorregut per les Diòcesis d'Espanya.

Bernadeta Soubirous (1844-1879) va viure les aparicions marianes mentre era al camp recollint llenya el febrer de 1858, a prop d’una cova anomenada Massavièlha, a Lourdes. Era una humil pastora, que fou canonitzada pel Papa Pius XI el 1933. El Santuari de la Mare de Déu de Lourdes es va construir en el lloc de les aparicions, a la seva mort. Avui rep més de dos milions de visites l’any. A la diòcesi d’Urgell, l’Hospitalitat de Lourdes, que anima la devoció a la Mare de Déu de Lourdes i organitza cada any un pelegrinatge al Santuari amb persones malaltes i les seves famílies.