El dissabte 6 de maig se celebra la 20a edició de la Càtedra de Pensament Cristià, enguany amb el tema "Fer front a les adiccions". Hi participaran el Dr. Josep Solé, Psiquiatre. Excap de l’àrea d’addiccions de l’Hospital psiquiàtric Benito Menni; el Dr. Miquel Àngel Prats, Doctor en pedagogia. Prof. titular de tecnologia educativa a la Facultat de Psicologia, C. Educació i Esport Blanquerna (URL); i el Dr. Francesc Torralba, Director de la Càtedra de Pensament Cristià i Professor de la Universitat Ramon Llull. L'acte tindrà lloc al Seminari Diocesà d'Urgell.
Presentació de la Càtedra de Pensament Cristià 2023:
Tot i ser un tema tabú, les addiccions formen part de la nostra societat. Malauradament moltes persones pateixen algun tipus d'addicció que altera profundament la seva vida i també la del seu entorn afectiu.
Hi ha velles i noves addiccions que són conseqüències del desenvolupament tecnològic que estem vivint.
En aquesta edició de la Càtedra de Pensament Cristià del Bisbat d'Urgell ens proposem explorar les addiccions d'una manera interdisciplinària, partint de les dades científi ques i mèdiques, i analitzant, a la vegada, les conseqüències psicològiques i socials.
Volem, a més, comunicar un missatge d'esperança i mostrar quins són els mecanismes preventius enfront de les addiccions i, a la vegada, els antídots més eficaços.
PROGRAMA:
10’30 h. Inauguració del 20è Seminari
11 h. Mapa de les addiccions. Prevenció i cura, a càrrec del Dr. Josep Solé, Psiquiatre. Excap de l’àrea d’addiccions de l’Hospital psiquiàtric Benito Menni.
12 h. Debat obert entre els assistents.
12,30 h. L’addició a les pantalles. Cap a un ús responsable de la tecnologia, a càrrec del Dr. Miquel Àngel Prats, Doctor en pedagogia. Prof. titular de tecnologia educativa a la Facultat de Psicologia, C. Educació i Esport Blanquerna (URL).
13,30 h. Debat obert entre els assistents.
14 h. Dinar.
16’30 h. Reconstruir el projecte de vida. De la desesperació a l’esperança, a càrrec del Dr. Francesc Torralba, Director de la Càtedra de Pensament Cristià i Professor de la Universitat Ramon Llull.
El proper dissabte 15 d’abril l’Abadia de Montserrat acull la 17a Jornada de mestres i professors de religió de les diòcesis amb seu a Catalunya i al Principat d’Andorra, un esdeveniment adreçat a docents que imparteixen aquesta assignatura en centres educatius. El lema d’enguany és “Aprendre Ensenyar”. L’acollida dels assistents tindrà lloc a l’edifici dels Apòstols, després de la pregària inicial i parlaments la jornada inicia amb la ponència “Treballem la proposta del papa Francesc: El Pacte Educatiu Global” a càrrec de P. Enric Puig, Jesuïta i Secretari general de la Fundació Escola Cristina de Catalunya (2005-2021).
La jornada té programada 10 tallers que seran impartits al llarg del matí per experts en diverses matèries, entre els quals hi ha: “Teologia en el nou currículum” -en col·laboració amb el grup editorial Edebé-, “Prevenció dels maltractaments i els abusos a nois, noies i adolescents” -en col·laboració amb el grup editorial Baula- i “Les situacions d’aprenentatge en el nou currículum de Religió” -en col·laboració amb el grup editorial Cruïlla-.
Després del dinar la jornada es reprendrà amb una audició a la Basílica a càrrec de Pau Prades, per finalment cloure amb l’Eucaristia. L’organització de la jornada corre a càrrec de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya (FECC) i el Secretariat Interdiocesà d’Ensenyament de la Religió a Catalunya (SIERC).
Les inscripcions estan obertes del 17 al 30 de març.
Amb el títol “Apreneu a fer el bé, busqueu la justícia”, que ens remet al verset del llibre del profeta Isaïes (Is I,17), se celebra del 18 al 25 de gener la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians, impulsada per la Comissió Interdiocesana d’Ecumenisme i de Relacions Interreligioses a Catalunya, i a Urgell concretada per la Delegació Diocesana d’Ecumenisme.
Aquesta celebració de pregària i unitat entre els cristians enfonsa les seves arrels històriques en la “unió de pregària per a la unitat” que es va posar en marxa al segle XIX, el 1840. Només cinquanta anys més tard, el 1894, el Papa Lledó XIII recomanà la pràctica de l’Octavari de pregària per la unitat durant el temps de Pentecostes. Durant el segle XX, diverses iniciatives acosten aquest costum de reunir-se i pregar per la unitat a França i Catalunya, i justament el 1964, a Jerusalem, el Papa Pau VI i el Patriarca Atenàgoras reciten junts la pregària de Crist “que tots siguin u” (Jn 17,21). El 1968 se celebra la Setmana de Pregària per primera vegada a partir dels textos de Fe i Constitució i del Pontifici Consell per la Promoció de la Unitat Cristiana.
En el lema d’enguany, Isaïes exhorta el poble de Déu del seu temps a aprendre a fer tots junts el bé, a buscar tots junts la justícia, a socórrer tots junts els oprimits, a fer el bé a l’orfe i a prendre la defensa de les viudes tots junts. Un desafiament que també ens concerneix a la societat actual i als cristians: avui la separació i l’opressió són evidents quan un sol grup o una sola classe social es vol atribuir privilegis enfront dels altres. La Bíblia ens ensenya que no podem separar la nostra relació amb Crist de la nostra actitud envers el conjunt del poble de Déu, especialment els més fràgils.
Aquest és el sentit de la Setmana de Pregària per la Unitat dels Cristians, el d’anar endavant i viure aquesta setmana com un moment per la pregària i per la trobada fraterna, de bona disposició. Per a què l’Esperit Sant ens purifiqui dels nostres pecats i ens ajudi a veure quins són els camins més adients perquè el desig de comunió sigui una realitat.
La Delegació de Joventut del Bisbat d’Urgell ja està treballant per la JMJ 2023, que es durà a terme a Lisboa, i ha obert les inscripcions per als joves. Enguany la forquilla d’edats per poder participar s’amplia dels 15 als 35 anys. Ja esteu a punt?
Del 25 de juliol al 7 d’agost, en un viatge en bus, es comparteixen experiències úniques amb els joves d’arreu del Bisbat, de Catalunya, del món. La data límit per inscriure’s és el 30 de març.
La Jornada Mundial de la Joventut (JMJ) és una trobada de joves d’arreu del món amb el Papa. És una peregrinació, una festa de la joventut, una expressió de l’Església universal i un moment d’invitació a les generacions joves per a construir un món més just i solidari. Se celebra cada any en una ciutat diferent del món que és elegida pel Papa, que també es fa present en els principals moments, quan s’apleguen milers de joves dels cinc continents. És una trobada catòlica, oberta a tots, els més propers i els més allunyats, en els que es posa en el centre els joves i es cerca promoure la pau, la unitat i la fraternitat entre els pobles i les nacions de tot el món.
Els joves s’allotgen majoritàriament en instal·lacions públiques (gimnasos, escoles, poliesportius, instal·lacions parroquials) o bé són acollits en habitatges particulars, i es proposen moments de pregària, de celebració, de comunió, activitats lúdiques, culturals, de coneixença d’altres joves, en diferents llocs de la ciutat amfitriona.
La Delegació de Joventut, juntament amb el Secretariat Interdiocesà de Joventut de Catalunya i Balearsde Catalunya i Balears (SIJ), ha organitzat per unes dies abans un encontre a Coimbra cercant la integració dels joves de tot el món en les comunitats parroquials, en les diverses diòcesis del país. Durant aquests dies, els participants poden conèixer millor la regió que els acull, així com l’Església local i les seves particularitats, allotjant-se en habitatges familiars.
La Jornada d'Infància Missionera està dirigida principalment als infants, agents i destinataris de la missió de l'Església. És una xarxa internacional d’infants que es formen en la missió i comparteixen les seves aportacions per a ajudar als missioners en el seu treball amb infants. Gràcies a la seva generositat, els missioners compten amb una ajuda perquè més de quatre milions d’infants en les missions puguin accedir a l'educació, la salut, la protecció de la vida, i la fe.
No obstant això, aquesta Jornada també està dirigida a adults, que amb la seva oració i donatius, poden unir-se al treball que els missioners realitzen amb els infants del món.
Amb les aportacions recollides per Infància Missionera, se sosté el treball que es realitza amb els infants en els 1.117 territoris de missió que té l'Església. Amb aquests diners se secunden més de 2.500 projectes d'educació, salut, protecció de la vida i evangelització. A l'any s'ajuda a més de 4 milions d'infants.
Obres Missionals Pontifícies (OMP) és l'instrument de l'Església que s'encarrega del sosteniment dels Territoris de Missió. Una de les quatre obres que formen aquesta institució, anomenada "Obra d'Infància Missionera", és la que organitza aquesta jornada.
Els missioners proporcionen educació, salut i formació cristiana a més de 4 milions d'infants en 120 països. Per a poder finançar el seu treball, la Santa Seu ofereix el Fons Universal de Solidaritat d'Infància Missionera. Des d'ell es distribueixen tots els donatius rebuts en el món entre projectes infantils que es desenvolupen en els 1.117 Territoris de Missió que depenen de la segona Secció del Dicasteri per a l'Evangelització -el "ministeri" missioner del Papa-.