Jornades de Teologia 2019: "El sentit de la vida. Estimar a fons"

Las Jornadas de Teologia 2019 se celebren els dies 29 i 30 d'agost. 
La pregunta pel sentit de la vida és inherent a la condició humana. A voltes ens interroguem per la raó de la nostra existència, pel sentit que té la nostra entrega, el nostre treball, les nostres relacions, per allò que fa que la vida de cadascú sigui valuosa. No hi ha respostes científiques a la qüestió del sentit. No hi ha algoritme o fórmula matemàtica que contingui la resposta. La recerca del sentit ens defineix. Anhelem viure una vida plena de significat, una vida oberta al Bé, a la Veritat, a la Bellesa i a la Unitat.

Des de la fe cristiana s'ofereix una resposta clara i nítida a la pregunta pel sentit, una resposta que té un centre de gravetat que és Jesucrist. El sentit de la vida, inspirats en la seva persona, és estimar a fons, donar-se als altres sense límits, Volem aprofundir en aquesta narrativa del sentit.

Descarregar PDF d'informació i inscripció

Programa de les Jornades de Teologia
Dia 29:
Ponències de la Dra. Begonya Román, professora d'Ètica de la Universitat de Barcelona:

10:30
  • Vèncer la societat del desànim
  • La recerca de sentit en la història de la filosofia
16:00
  • Ètica i sentit. Transformar el món
18:00 Eucaristia a la capella del Seminari. Missió als professors de religió.
 

Dia 30:
Ponències del Dr. Francesc Torralba, Catedràtic de Filosofia de la Universitat Ramon Llull:

10:30
  • La voluntat de sentit
  • El sentit de la vida a la llum de l'Evangeli
16:00
  • El sentit de l'amor és donar-se a fons perdut

Destinataris: Mestres i professors, sacerdots, religiosos/es, catequistes, seglars interessats...
Horaris: Matí, de 10:30 a 13:30 / Tarda, de 16:00 a 18:00
Lloc: Sala Sant Domènec a La Seu d'Urgell
Matrícula: 10€
Descarregar PDF d'informació i inscripció

Un estiu per a joves on gaudir dels jocs i dels valors cristians

Durant aquest estiu, els agrupaments escoltes, esplais, casals parroquials, campaments i cases de colònies s’estan omplint de joves i d'infants que comparteixen, viuen i transmeten els valors evangèlics arreu de la diòcesi d’Urgell. 

La Fundació d’Esplais Santa Maria de Núria (FEMN) ha organitzat torns de colònies durant els mesos de juliol i agost, i se'n poden gaudir infants dels diversos grups d’esplai que durant l’any acompanyen les activitats de lleure amb valors, impulsades pels grups vinculats amb les parròquies i les escoles. L’objectiu és acompanyar en el lleure i educar-los en el compromís, els valors cristians, en una actitud ecològica i en la gestió sostenible, en la companyonia i la solidaritat. Una munió de monitors treballen de manera voluntària durant aquestes setmanes per fer arribar aquest missatge a través de jocs, activitats grupals i de cohesió. Els monitors els ajuden en l’adquisició d’hàbits saludables i sostenibles, d’higiene i salut, d’alimentació i d’organització del temps.

I, a més, la diversió i l’entreteniment no estan pas renyits amb les vivències de fe i la reflexió, ja que molts dels torns estan acompanyats per sacerdots de la diòcesi que dirigeixen les pregàries cada dia.

Les cases de colònies de Bastanist, a la Cerdanya, de Santa de Meià, a la casa d’Aina, a Andorra, els Refugis de Serinyà, la casa de colònies de Can Xalló, a la Garrotxa, s’han vist inundades de nens de totes les edats. Els grups d’esplai, i altres grups d'infants han pogut accedir a les colònies a través d’inscripcions directes, d’ajuts i d’altres grups.

Actualment, la FEMN és una associació de 15 centres d'esplai i 9 cases de colònies repartides arreu del bisbat. En conjunt compten amb uns 250 monitors i les activitats apleguen al voltant de 1000 infants, joves i adolescents. La Fundació d'Esplais de Santa Maria de Núria és una entitat de caràcter diocesà, que està dins l’estructura organitzativa del nostre bisbat, formant part de la Delegació Diocesana de Joventut, ja que vol ser també una resposta a les inquietuds de la pastoral de joves en l’àmbit diocesà, També és membre de la Coordinació Catalana de Colònies, Casals i Clubs d’Esplai (CCCCCE).

D’altra banda, els grups de joves Txt s’han trobat per fer una estada de convivències a La Seu d'Urgell. Han estat trenta adolescents dels grups de joves Txt diocesans, entre nois i monitors, participant en unes convivències organitzades per la Delegació de Joventut del Bisbat d’Urgell, amb el títol  “On està el teu tresor, allí està el teu cor". Els joves i monitors van dormir al Seminari diocesà i els àpats i les activitats es van dur a terme a la Casa Molines, cedida per la Fundació Llar Cristiana Maria Maestre. També es van fer excursions i sortides.
Durant el mes de juliol, alguns joves també faran una estada a la comunitat de Taizè, a França, en la qual van poder compartir, viure i transmetre els valors evangèlics, vivint la convivència entre ells.

Els agrupaments escoltes també han fet sortides d’estiu especials. En aquest cas, l’Agrupament Escolta Ivarsenc, d'Ivars d'Urgell –on hi participen nens i joves d'Ivars d'Urgell, de Vallverd d'Urgell, de Ponts, de Barbens i altres parròquies de la zona sud del Bisbat-  va fer Campaments al Parc Natural del Montseny del 28 de juny al 7 de juliol amb 100 infants. Les diferents branques de Castors i Llúdrigues, Llops i Daines, Ràngers i Noies Guia, Pioners i Caravel·les -nom dels grups per les edats- van compartir uns dies d’amistat i també de formació integral, per ajudar-los a créixer, amb una pedagogia en el lleure que busca formar futurs ciutadans responsables amb la societat i l’entorn ambiental, que visquin i siguin capaços de fer dels valors de l’escoltisme un motor per a una societat més justa i més fraterna. També participaran al Camp Internacional "Marsna Jamborette" a Holanda del 29 de juliol al 9 d'agost.

La casa de colònies d’Aina, al Principat d’Andorra, no pararà en el seu moviment durant l’estiu, una vegada acabats els tres torns de colònies, amb centenars de nens i nenes. Serà el moment d’acollir, com en els darrers anys, el Curs de Monitors de la FEMN, en el qual els joves aprendran eines per a acompanyar després els infants i d’altres joves en la construcció de la seva personalitat, valorant coses importants del contacte humà, més enllà del que ofereixen avui les noves tecnologies i les amistats virtuals. Es portaran a terme en la segona quinzena d’agost.

Seran molts els torns de colònies, campaments i casals que aquest estiu l’escoltisme o els esplais estan oferint al nostre Bisbat d’Urgell. Fan possible que molts nois i noies puguin viure un estiu diferent, més enllà dels ordinadors, mòbils, whatsapps,... Es fan a través dels jocs de sempre, dels tallers creatius i formatius que omplen uns dies de les seves vacances estiuenques. L’amistat i el treball en equip ajuden a portar a terme les tasques encomanades, a compartir moments bons i moments difícils. I també la proposta d’acompanyar-los des d’una fe oberta a les realitats espirituals que viuen aquests infants, i de retruc les que viuen les seves famílies.
View the embedded image gallery online at:
https://bisbaturgell.org/index.php/ca/destacats#sigProIdb6eef803e3

Missatge Urbi et Orbi del Papa Francesc, amb motiu de la Pasqua

Queridos hermanos y hermanas, ¡feliz Pascua! 

Hoy la Iglesia renueva el anuncio de los primeros discípulos: «Jesús ha resucitado». Y de boca en boca, de corazón a corazón resuena la llamada a la alabanza: «¡Aleluya!... ¡Aleluya!». En esta mañana de Pascua, juventud perenne de la Iglesia y de toda la humanidad, quisiera dirigirme a cada uno de vosotros con las palabras iniciales de la reciente Exhortación apostólica dedicada especialmente a los jóvenes:

«Vive Cristo, esperanza nuestra, y Él es la más hermosa juventud de este mundo. Todo lo que Él toca se vuelve joven, se hace nuevo, se llena de vida. Entonces, las primeras palabras que quiero dirigir a cada uno de los jóvenes cristianos son: ¡Él vive y te quiere vivo! Él está en ti, Él está contigo y nunca se va. Por más que te alejes, allí está el Resucitado, llamándote y esperándote para volver a empezar. Cuando te sientas avejentado por la tristeza, los rencores, los miedos, las dudas o los fracasos, Él estará allí para devolverte la fuerza y la esperanza» (Christus vivit, 1-2).

Queridos hermanos y hermanas, este mensaje se dirige al mismo tiempo a cada persona y al mundo. La resurrección de Cristo es el comienzo de una nueva vida para todos los hombres y mujeres, porque la verdadera renovación comienza siempre desde el corazón, desde la conciencia. Pero la Pascua es también el comienzo de un mundo nuevo, liberado de la esclavitud del pecado y de la muerte: el mundo al fin se abrió al Reino de Dios, Reino de amor, de paz y de fraternidad.

Cristo vive y se queda con nosotros. Muestra la luz de su rostro de Resucitado y no abandona a los que se encuentran en el momento de la prueba, en el dolor y en el luto. Que Él, el Viviente, sea esperanza para el amado pueblo sirio, víctima de un conflicto que continúa y amenaza con hacernos caer en la resignación e incluso en la indiferencia. En cambio, es hora de renovar el compromiso a favor de una solución política que responda a las justas aspiraciones de libertad, de paz y de justicia, aborde la crisis humanitaria y favorezca el regreso seguro de las personas desplazadas, así como de los que se han refugiado en países vecinos, especialmente en el Líbano y en Jordania.

La Pascua nos lleva a dirigir la mirada a Oriente Medio, desgarrado por continuas divisiones y tensiones. Que los cristianos de la región no dejen de dar testimonio con paciente perseverancia del Señor resucitado y de la victoria de la vida sobre la muerte. Una mención especial reservo para la gente de Yemen, sobre todo para los niños, exhaustos por el hambre y la guerra. Que la luz de la Pascua ilumine a todos los gobernantes y a los pueblos de Oriente Medio, empezando por los israelíes y palestinos, y los aliente a aliviar tanto sufrimiento y a buscar un futuro de paz y estabilidad.

Que las armas dejen de ensangrentar a Libia, donde en las últimas semanas personas indefensas vuelven a morir y muchas familias se ven obligadas a abandonar sus hogares. Insto a las partes implicadas a que elijan el diálogo en lugar de la opresión, evitando que se abran de nuevo las heridas provocadas por una década de conflicto e inestabilidad política.

Que Cristo vivo dé su paz a todo el amado continente africano, lleno todavía de tensiones sociales, conflictos y, a veces, extremismos violentos que dejan inseguridad, destrucción y muerte, especialmente en Burkina Faso, Mali, Níger, Nigeria y Camerún. Pienso también en Sudán, que está atravesando un momento de incertidumbre política y en donde espero que todas las reclamaciones sean escuchadas y todos se esfuercen en hacer que el país consiga la libertad, el desarrollo y el bienestar al que aspira desde hace mucho tiempo.

Que el Señor resucitado sostenga los esfuerzos realizados por las autoridades civiles y religiosas de Sudán del Sur, apoyados por los frutos del retiro espiritual realizado hace unos días aquí, en el Vaticano. Que se abra una nueva página en la historia del país, en la que todos los actores políticos, sociales y religiosos se comprometan activamente por el bien común y la reconciliación de la nación.

Que los habitantes de las regiones orientales de Ucrania, que siguen sufriendo el conflicto todavía en curso, encuentren consuelo en esta Pascua. Que el Señor aliente las iniciativas humanitarias y las que buscan conseguir una paz duradera.

Que la alegría de la Resurrección llene los corazones de todos los que en el continente americano sufren las consecuencias de situaciones políticas y económicas difíciles. Pienso en particular en el pueblo venezolano: en tantas personas carentes de las condiciones mínimas para llevar una vida digna y segura, debido a una crisis que continúa y se agrava. Que el Señor conceda a quienes tienen responsabilidades políticas trabajar para poner fin a las injusticias sociales, a los abusos y a la violencia, y para tomar medidas concretas que permitan sanar las divisiones y dar a la población la ayuda que necesita.

Que el Señor resucitado ilumine los esfuerzos que se están realizando en Nicaragua para encontrar lo antes posible una solución pacífica y negociada en beneficio de todos los nicaragüenses.

Que, ante los numerosos sufrimientos de nuestro tiempo, el Señor de la vida no nos encuentre fríos e indiferentes. Que haga de nosotros constructores de puentes, no de muros. Que Él, que nos da su paz, haga cesar el fragor de las armas, tanto en las zonas de guerra como en nuestras ciudades, e impulse a los líderes de las naciones a que trabajen para poner fin a la carrera de armamentos y a la propagación preocupante de las armas, especialmente en los países más avanzados económicamente. Que el Resucitado, que ha abierto de par en par las puertas del sepulcro, abra nuestros corazones a las necesidades de los menesterosos, los indefensos, los pobres, los desempleados, los marginados, los que llaman a nuestra puerta en busca de pan, de un refugio o del reconocimiento de su dignidad.

Queridos hermanos y hermanas, ¡Cristo vive! Él es la esperanza y la juventud para cada uno de nosotros y para el mundo entero. Dejémonos renovar por Él. ¡Feliz Pascua!

Jornada Mundial de Pregària per les Vocacions Natives

El proper dia 12 de maig se celebra la Jornada Mundial de pregària per les vocacions natives. Mons. Joan-Enric Vives presidirà la missa retransmesa per TV-2 a les 10:30. 

Moltes vegades s’encapçala un discurs o un escrit amb les paraules “tinc un somni”, podem dir que és un recurs molt habitual. Normalment ens estem referint al fet que tenim un desig, una meta, un objectiu. En el cartell de la Jornada per les vocacions se’ns demana “Digues sí al somni de Déu” i ens podem preguntar: quin és el somni de Déu? A què he de dir que sí? No és difícil de donar la resposta inicial, hem de dir que sí a donar una resposta d’amor a la seva invitació. 
La nostra vida no és fruit de l’atzar, Déu ens ha creat per amor, Ell ha tingut la iniciativa gratuïta de crear-nos i invitar-nos a entrar en un gran projecte a nosaltres hem de respondre i la resposta hauria de ser correspondre a l’Amor amb amor.

Els occidentals tenim un problema i ens pensem que amb la simple adhesió intel·lectual ja en tenim prou, realment estem molt equivocats. La resposta i l’adhesió això mai poden ser des de la ment, des de la teoria, des de les paraules, des de les nostres cases. “La resposta d’amor és implicar-nos amb tot el nostre ésser i córrer el risc d’enfrontar-nos a un desafiament desconegut".

En realitat Déu ens està cridant a tots a viure una vida cristiana plena, cadascú segons el seu carisma, així ens ho mostra el cartell de la jornada, una jove que va recorrent el seu camí amb força, amb decisió. En ella estem representats tots els seguidors de Crist, tots tenim el nostre camí, tots hem de respondre amb amor a la crida de Déu, tots hem de fer realitat el seu somni, que també serà el nostre somni.

Hi ha un camí per cada persona, però sempre amb una mateixa resposta d’amor. Tots som cridats “a una cosa gran, a que la vida no quedi tancada a les xarxes de l’absurd i de l’anestèsia del cor per seguir a Jesús en el camí que ha pensat per nosaltres, per la nostra felicitat i per la dels qui ens envolten, això requereix el valor de córrer el risc de decidir”. I en la cerca del propi camí, molts hem estat cridats al matrimoni, altres a la vida sacerdotal, altres a la vida consagrada en l’acció diària, altres en consagració a la pregària … cadascú a la seua manera, però sempre traçant tants camins com respostes podem donar al somni de Déu.

Però no es poden realitzar els somnis si no posem als nostres cors els somnis i els camins dels tots els nostres germans, en especial dels somnis de la gent més necessitada, així com no podem deixar d’acollir els somnis missioners.

És especialment important que ens alegrem per les vocacions que estan sorgint a tants països dels que anomenem de missió, per això hem de preocupar-nos perquè la consciència missionera ens obri els ulls a totes les realitats que es viuen a la resta de països del món, cal recordar que no estem sols i el món no s’acaba als nostres pobles i ciutats? Els que som nascuts al bell mig d’una ciutat emmurallada correm el perill de no veure més enllà de les muralles que ens han vist créixer i això és extrapolable a tots els que vivim en el benestar.

Per això hem d’obrir les nostres finestres, que sempre ens permeten mirar molt més enllà, i mirar els camins que segueixen els cristians d’Àfrica i d’Amèrica, d’Àsia i d’Oceania perquè si ens tanquem en nosaltres mateixos sabem que la humitat acumulada amb les portes i finestres tancades acaba podrint el que hi ha a dins, en aquest cas els nostres cors i això ens impedirà seguir el camí d’amor que ens ha preparat el Senyor.

La Jornada Mundial d’Oració per les Vocacions i de les Vocacions Natives ens ha de guiar pel camí de l’obertura, obertura de les nostres finestres per veure els camins que segueixen els cristians de tot el món, d’estimar-los i d’oferir les nostres pregàries, amor i solidaritat envers tots ells. Però no ens hem de quedar obrint les finestres per mirar, també hem d’obrir les nostres portes i caminar, caminar molt més enllà en la solidaritat i el camí compartit amb tots els germans que responen amb amor.

El Sant Pare Francesc ha promogut per al proper mes d’octubre un “Mes Missioner Extraordinari” amb el que ens motiva perquè coneguem i ens comprometrem de manera més especial amb el món missioner. No és una crida només per les persones consagrades, és una crida especial a tots els que volem ser seguidors de Crist per renovar-nos i ser conseqüents amb el nostre Bateig pel que hem de fer realitat les darreres paraules de Jesús: “Aneu per tot el món i anuncieu la bona nova de l’evangeli a tota la humanitat” (Mc 16,15). Eixes paraules les destina Jesús a tots els batejats, també a nosaltres i hem de donar la resposta correcta, que no és més que la de conèixer, estimar, pregar i col·laborar amb les necessitats de tot el món.

Ens hem de preparar bé per a l’esdeveniment de l’octubre perquè tots estem cridats per escoltar a Déu i dir sí al seu somni. Aprofitem tot el temps de la Pasqua per aprofundir en el nostre compromís.

Càtedra de Pensament Cristià 2019: Veritat, postveritat i fake news

La transmissió veraç de la informació és un dels pilars de les societats democràtiques. També ho és la llibertat de pensament, de creences i d’expressió. Només si el ciutadà és informat amb veracitat pot forjar-se un criteri propi i exercir el seu dret a decidir.

En aquest seminari volem aprofundir en el concepte de veritat i en el deure de veracitat com a exigència ètica dels professionals de comunicació. Entenem que l’actitud crítica és bàsica en el ciutadà per tal de discernir les falses notícies de les que són vertaderes, per això cal potenciar-la mitjançant l’educació.

L’ètica de la comunicació social ha experimentat un gran sotrac amb l’adveniment de les xarxes socials. Per la xarxa circulen tota mena d’informacions, molt sovint no contrastades i esbiaixades. El principi de respecte a la veritat és indispensable per assentar els fonaments d’una societat lliure. Això exigeix tant a l’emissor com al receptor un respecte actiu envers la veritat i un refús de la postveritat.

Cliqueu aquí per omplir la inscripció o si preferiu, descarregueu la butlleta en PDF.Programa: 4 de maig de 2019

10,30 h. Inauguració del 16è Seminari a càrrec de Mons. Joan-Enric Vives, Arquebisbe d’Urgell i Copríncep d’Andorra.
11,00 h. Ètica de la comunicació i compromís de l’audiència, a càrrec del Dr. Carles Ruiz, Professor d’Ètica de la Universitat Ramon Llull.
12,00 h. Debat obert entre els assistents.
12,30 h. ¿De què parlem quan parlem de postveritat?, a càrrec del Dr. Joan García del Muro, Filòsof, Assagista i autor de “Good bye, veritat”.
13,30 h. Debat obert entre els assistents.
14,00 h. Dinar.
16,30 h. El compromís amb la veritat. Discerniment cristià, a càrrec del Dr. Francesc Torralba, Director de la Càtedra de Pensament Cristià i Professor de la Universitat Ramon Llull.
17,30 h. Debat obert entre els assistents.
18,00 h Cloenda

Lloc: CENTRE CULTURAL I DE CONGRESSOS LAUREDIÀ
Plaça de la Germandat, 4 AD600 SANT JULIÀ DE LÒRIA - Principat d’Andorra -
Tel. 00 376 74 40 44
Fax. 00 376 74 40 14

INFORMACIÓ i INSCRIPCIONS
Bisbat d’Urgell - Secretaria general
Pati Palau, 1-5 - 25700 La Seu d’Urgell
Tel. 973 35 00 54
Fax: 973 35 22 30

Tríptic PDF

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

Aportació econòmica:
* Matrícula: 20€
* Matrícula i dinar: 30€