Mn. Josep Tàpies i Sirvant

joseptapies.jpgBeneficiat-organista de la Pobla de Segur

El dia 15 de març de l'any 1869 va néixer, a Ponts, el futur prevere Josep Tàpies i Sirvant. La seva llar, cal Sirvant, situada al carrer del Cos, prop de l'església parroquial, dedicada a Santa Maria. Cursà els estudis eclesiàstics al nostre Seminari diocesà i el dia 11 de juny de 1892, el prelat urgel•lità Salvador Casañas i Pagés, futur bisbe de Barcelona i Cardenal de la Santa Església Romana, l'ordenà de prevere en l'antiga Col•legiata de Santa Maria de Valldeflors, avui basílica parroquial, de la ciutat de Tremp.
Exercí el seu ministeri sacerdotal en la parròquia de Nostra Senyora de Ribera de la Pobla de Segur. Des de 1892 a1910 com a Vicari parroquial; ecònom del benefici d'organista del 1905 al 1909, i beneficiat-organista des del 1909 fins el dia 13 d'agost de 1936 en què fou immolat "in odium fidei".
Transcrivim literalment allò que mossèn Jesús Castells ens ha deixat escrit referent al nostre biografiat: "No caminaré ni un pas més ni un pas menys per a deslliurar-me dels perseguidors; a casa em trobaran sempre. Pel que afecta a la meva mort - escriu a un nebot seu - , no t'apuris, perquè havent consumat ja la meva carrera, estic completament a les mans de la Divina Providència; just és que restin sacerdots per a treballar a la vinya del Senyor; els qui fugen seran els confessors, els qui ens quedem podem ésser màrtirs. He passat a la Pobla quaranta-quatre Diumenges de Rams, què té de particular de passar-hi un Divendres de Passió?." (Martirologi de l'Església d'Urgell 1936-1939, pàgines 157-158).

Llegeix més...

Mn. Silvestre Arnau i Pascuet

silvestrearnau.jpgVicari parroquial de la Pobla de Segur

El dia 30 de maig de 1911 va néixer a Gósol el nostre biografiat. L'any 1923 ingressà al Seminari d'Urgell, on cursà els estudis d'humanitats i filosofia ( 1923-1930). Enviat a Roma, al Col•legi Espanyol de Sant Josep, inicià els estudis de teologia en la Pontifícia Universitat Gregoriana, on obtingué màximes qualificacions.
A la vegada que es formà intel•lectualment prosseguí amb la seva formació sacerdotal i espiritual. Com a formador tingué un home excepcional, l'operari diocesà Pedro Ruíz de los Paños , que també sofrí martiri, durant la persecució religiosa dels anys 1936-39, a la imperial Toledo, el dia 23 de juliol de 1936.
Mn. Silvestre hagué de renunciar a continuar els seus estudis a Roma per motius estrictament de salut. Retornà a la Diòcesi l'any 1934 i, pel ministeri del bisbe Justí Guitart, fou promogut al presbiterat el 21 de setembre de 1935 a la parroquial de Santa Maria de Puigcerdà. Dos mesos després era nomenat vicari parroquial de la Pobla de Segur i en aquesta Parròquia exercí el seu ministeri fins el dia 13 d'agost de 1936 en què va tenir lloc la seva cruenta i vil immolació.

Llegeix més...

Mn. Pasqual Araguàs i Guàrdia

pasqualaraguas.jpgRector de Noals

Mossèn Pasqual Araguàs i Guàrdia va néixer a el Pont de Claverol, a ca l'Arambraire, el dia 17 de maig de 1899. Després d'haver cursat els estudis eclesiàstics al nostre Seminari Diocesà fou ungit i consagrat sacerdot de Jesucrist, pel ministeri del bisbe Justí Guitart, el 26 de maig de 1923 a la Catedral de Santa Maria d'Urgell. Exercí la seva tasca pastoral com a vicari parroquial de Puigcerver i Mencui; fou ecònom de Josa del Cadí i Mont-rós i, des del 1929 fins al dia 13 d'agost de 1936, rector de Noals.

Totes aquelles persones que tractaren a mossèn Pasqual no dubten en posar d'evidència el seu equilibri humà, la seva bondat i seriosa formació intel•lectual. El nostre Beat era home totalment apolític, mai no s'havia pronunciat ni a favor ni en contra d'una ideologia o partit polític concret. Complia puntualment amb el seu ministeri i a tothom, sense fer accepció de persones, dispensava un tracte fratern i cristià molt d'acord amb la seva condició de pare i pastor de la comunitat. Els feligresos de Noals i Benifons recorden mossèn Pasqual com un home molt entregat especialment als infants, als quals dedicava de manera palesa el seu bon zel sacerdotal. Característiques molt pròpies del servent de Déu foren: la devoció al Sagrat cor de Jesús i a la Mare de Déu; celebrava amb molta dignitat la Santa Missa així com els altres sagraments i actes de culte; encara avui ho recorden aquells que un dia, ja llunyà, foren els seus feligresos.

Llegeix més...

Mn. Josep Boher i Foix

josepboher.jpg
Al poblet de Sant Salvador de Toló (Pallars Jussà) va néixer el nostre Beat, el dia 2 de novembre de 1887. "Cal Vinguda" fou el bressol i la llar del futur sacerdot i màrtir. Estudià als Seminaris d'Urgell i de Vic. Pel ministeri episcopal del bisbe Benlloch, més endavant Arquebisbe Metropolità de la "Caput Castellae" (Burgos) i Cardenal de la Santa Església Romana, fou ungit sacerdot de Jesucrist, el dia 11 d'abril de 1914.
Treballà apostòlicament en diverses comunitats de la nostra Església d'Urgell. L'any 1926 fou nomenat Ecònom de la Pobleta de Bellveí i l'any 1929 es possessionà com a Rector de la mateixa parròquia. Persona de tracte fàcil es relacionava amb tothom sense fer distinció de persones per la seva condició social o pràctica religiosa; així el recorden encara avui aquells que un dia foren els seus feligresos. Com a sacerdot es dedicava puntualment i amb gran zel a exercir el seu ministeri, Tenia fama, ben merescuda, d'una gran preparació intel·lectual i d'un gran sentit eclesial.
Llegeix més...

Mn. Francesc Castells Brenui

francesccastells.jpgRector de Tiurana i Ecònom del Poal.

El futur sacerdot de Jesucrist vingué al món a cal "Borat" de la Pobla de Segur, el dia 31 de juliol de 1866, festa de Sant Ignasi de Loyola, el fundador dels jesuïtes i l'autor dels Exercicis Espirituals. Ingressà al nostre Seminari on cursà els estudis eclesiàstics. L'any 1897 es llicencià en Teologia al Seminari Metropolità de València i el dia 21 de desembre de 1899 pel ministeri del bisbe diocesà, el futur cardenal Casañas, fou promogut al sagrat ofici de prevere.

Home de grans valors humans, intel•lectuals, cristians i sacerdotals, el mateix any en què fou ordenat prevere era ja Prefecte de col•legials al Seminari Menor i l'any següent fou nomenat Prefecte del Seminari Major i professor de Filosofia. Des de l'any 1900 a 1903 estudià a la Pontifícia Universitat Gregoriana a Roma on es doctorà en Sagrada Teologia i es llicencià en Dret Canònic. De retorn de Roma, fou nomenat vicari d'Areny.

Llegeix més...

Mn. Pere Martret i Moles

peremartret.jpgEcònom de la Pobla de Segur

El dia 16 de juny de 1925 i pel ministeri del bisbe diocesà, Justí Guitart fou ungit a la Catedral, sacerdot de Jesucrist el nostre biografiat, juntament amb altres onze companys de la mateixa promoció.

La ciutat de la Seu d'Urgell, que ho és també dels seus Bisbes-Prínceps, fou el bressol del futur sacerdot i màrtir mossèn Pere. La seva llar, cal "Boets", situada al carrer Capdevila de la Capital de la Comarca de l'Alt Urgell.

Fou nomenat vicari parroquial de Puigcerdà al setembre del 1925. A l'octubre de l'any següent rebia nomenament de vicari parroquial d'Organyà, famosa vila de les Homilies, i al desembre entrava a la parròquia de Santa Maria de Valldeflors de la ciutat de Tremp, amb idèntic ofici. Fou nomenat Ecònom interí de dita parròquia l'any 1930. Finalment l'any 1931 és nomenat Ecònom de la Pobla de Segur on restà fins el dia 13 d'agost de 1936 en què sofrí martiri per odi a la fe i a la seva condició sacerdotal. Durant els anys que fou Ecònom de la Pobla de Segur compaginà la cura pastoral, de modus interí, de les parròquies de Sant Joan de Vinyafrescal, de Montsor i de Salàs de Pallars.

Llegeix més...

Mn. Josep Joan Perot Juanmartí

Rector de Sant Joan de Vinyafrescal

Pujant de Tremp cap a la Pobla i al marge esquerra, que voreja el pantà de Sant Antoni, es troba el petit poble de Sant Joan de Vinyafrescal. En el moment en què esclatà la guerra, mossèn Perot Juanmartí n'era el Rector de la Parròquia.

Havia nascut a Boulonge (Toulouse-France). Des de jovenet residia a Oliana i cursà els estudis eclesiàstics al nostre Seminari diocesà. Juntament amb altres tres companys, fou ordenat sacerdot de Jesucrist per ministeri del Bisbe diocesà, Joan Josep Laguarda, el dia 28 de març de 1903 a l'Oratori del Palau Episcopal Urgel·lità.

Fou nomenat professor de francès del col•legi d'Oliana, des de 1902 i Vicari Parroquial de Castell-llebre l'any 1914. Rector de Santa Eugènia l'any 1915. Professor d'Oliana des de 1916 i Vicari Parroquial de Coll de Nargó el mateix 1916. L'any 1921 fou nomenat Rector de Sant Joan de Vinyafrescal on restà fins el dia 13 d'agost de 1936, dia de la seva immolació. També tingué la cura pastoral de Toralla (1933-34).

Llegeix més...